SAD prijete sankcijama Kini

  • 28.12.2020. 20:16

Američke vlasti usvojile su Zakon kojim je moguće uvesti sankcije kineskim zvaničnicima ako se budu miješali u proces imenovanja narednog Dalaj lame.

Kongres SAD je velikom većinom usvojio zakon o tom pitanju, a koji je dobio kritike Pekinga da predstavlja "grubo miješanje u unutrašnja pitanja Kine".

Zakon o Tibetu je uvršten u zakon o budžetu koji predviđa mjere podrške američkoj privredi. Taj zakon je u nedjelju potpisao odlazeći predsjednik Donald Tramp.

Prema tom Zakonu, biranje novog Dalaj lame i drugih monaha "isključivo je duhovno pitanje i te odluke donose verske vlasti u okviru tibetanske budističke tradicije".

SAD će uvesti sankcije kineskim zvaničnicima koji budu "direktno ometali identifikaciju i ustoličenje budućeg 15. Dalaj lame", navodi u zakonu.

Harizmatični 14. Dalaj lama (85) koji je nekada putovao po svijetu, u aprilu je hospitalizovan zbog upale pluća.

Dalaj lama je u maju 1995. godine prepoznao kao 10. Pančen lamu dječaka Gedhuna Čoekjija Nimu. Dečak je tri dana kasnije nestao.

Peking je potom imenovao svog Pančen lamu, koji se veoma retko pojavljuje u javnosti, iako ga mnogi Tibentanci ne priznaju.

Tibetanci vjeruju da je nestanak dječaka dio nastojanja Kine da kontroliše izbor sljedećeg Dalaj Lame, pošto Pančen Lama ima značajnu ulogu u prepoznavanju reinkarnacije Dalaj Lame.

Dalaj Lama je, poslije neuspešne pobune Tibetanaca protiv kineske vlasti, 1959. godine prebjegao u Indiju, gdje je u severnom gradu Darmsala oformio vladu u izgnanstvu.

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program