Еngleska

Sad smo sve čuli: Šizofreni trostruki ubica tuži policiju jer ga nije zaustavila ranije

  • 21.02.2024. 13:56

Šizofreni trostruki ubica Aleksandar Luis-Ranvel (32) iz blizine Devona na jugozapadu Еngleske tuži policiju i zdravstvene vlasti, tvrdeći da je trebalo da ga zaustave ranije.

Njemu je dozvoljeno da pokrene pravni postupak poslije ubistva troje starijih građana u njihovim kućama 10. februara 2019, kada je Tonija Pejna (80) udario čekićem, a potom na smrt pretukao blizance Dika i Rodžera Kartera (84) u Еkseteru, piše britanski "Telegraf".

Aleksandar je u decembru proglašen nevinim za ubistva jer se pozivao na ludilo i zadržan je na neodređeno vrijeme u dobro čuvanoj bolnici Broadmur.

Psihijatri su utvrdili da je patio od deluzija koje su ga navele da pogrešno vjeruje da je otkrio lanac pedofila.

Kasnije se ispostavilo da je Luis-Ranvela policija dva dana prije ubistva hapsila i puštala zbog nasilnih i bizarnih incidenata.

On je 8. februara priveden zbog sumnje za provalu na farmu. Njegova majka je rekla policiji da je ozbiljno zabrinuta za njegovo dobro i on je sljedećeg jutra pušten na slobodu. Istog dana testerom je napao još jednu stariju osobu, ali je opet pušten.

Luis-Ranvel je tužio zdravstveni centar Velike Britanije i policiju Devona i Kornvola, tvrdeći da nije trebalo da bude pušten iz pritvora uoči ubistava.

Njegovi pravni zastupnici rekli su Apelacionom sudu u utorak da su "sve strane tokom oba pritvora morale da budu svjesne da, ako bude pušten, postoji realana opasnost da će povrediti druge ljude i da je trebalo da preduzmu neophodne korake da ga zadrže u pritvoru sve dok ne bude bezbjedno da bude oslobođen."

Sudije su zaključile da se Luis-Ranvelov pravni spor protiv pomenutih institucija može nastaviti.

Pratite nas i putem Vibera