Berlin

Šamar Nijemcima iz Njemačke zbog rezolucije: Pa, šta smo mi radili njima

 • Izvor: B92
 • 22.05.2024. 15:48

Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Njemačke i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OЕBS-a Vili Vimer, izjavio da insistiranje Njemačke na Rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.

On je rekao da je upravo Njemačka, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN, vodila rat sa NATO-om protiv Savezne Republike Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo.

On je za "Kosovo onlajn" rekao da će se svijet zapitati šta da pod tim okolnostima treba misliti o akcijama Njemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine, kao i da uzroke angažovanja Njemačke, ali i drugih zemalja Zapada na Rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svijetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

Dodik: Dokazano da su Sud i Tužilaštvo vanustavne institucije formirane voljom stranaca

Dodik: Dokazano da su Sud i Tužilaštvo vanustavne institucije formirane voljom stranaca

"Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma između Izraela i Hamasa, ali i šta će donijeti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da petogodišnji mandat predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ističe ovog mjeseca", kaže Vimer.

On je dodao da bi usvajanje Rezolucije u Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Dodaje i da kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

Pismo Micotakisu: Razmotrite namjeru da podržite sramnu rezoluciju

Pismo Micotakisu: Razmotrite namjeru da podržite sramnu rezoluciju

"Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO-a? Pa oni su bombardujući SRJ upotrebili uranijumsku municiju protiv naroda zar ne?", rekao je Vimer.

Pratite nas i putem Vibera

 • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 11:00 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Dokumentarni program

  ''Dokumentarni program