Privilegije

Samo tri osobe na svijetu mogu putovati bez pasoša

 • Izvor: Radio Sarajevo
 • 28.02.2024. 09:16

Svima na svijetu potreban je pasoš kako bi ušli u drugu zemlju. Od pape, britanske kraljice-supruge Kamile, do premijera i predsjednika država, svi ga trebaju nositi kada napuštaju zemlju.

Međutim, u svijetu postoje tri osobe koje mogu putovati bez pasoša.

To su kralj Ujedinjenog Kraljevstva, car Japana i njegova supruga. Ovu privilegiju uživala je prethodno kraljica Еlizabeta, prije nego što je Čarls postao kralj.

Kralj Čarls III nema pasoš. Kraljica Еlizabeta II, majka kralja Čarlsa, takođe nikada nije imala ovaj dokument. Prema normama koje slijedi vlada Velike Britanije, britanski pasoš se izdaje na ime monarha; stoga nije neophodno da ga monarh ima. Međutim, svi ostali članovi kraljevske porodice, uključujući kraljicu-suprugu Kamilu i princa Vilijama, moraju nositi pasoš kada putuju iz Velike Britanije. Štaviše, pisao je Tportal svojevremeno, kralju Čarlsu nije potrebna čak ni vozačka dozvola bilo u Velikoj Britaniji bilo u inostranstvu.

Hljeb u Banjaluci skuplji za 70 feninga u odnosu na ostale krajeve

Hljeb u Banjaluci skuplji za 70 feninga u odnosu na ostale krajeve

Sekretar kralja Čarlsa je po njegovu dolasku na prijestolje uputio pismo svim zemljama, putem Ministarstva vanjskih poslova, da je Čarls sada kralj Ujedinjenog Kraljevstva i da mu treba dozvoliti da putuje bilo gd‌je s punim poštovanjem i bez ograničenja.

Japanski pasoš jedan je od najmoćnijih na svijetu, trenutno zauzima 6. mjesto na listi najmoćnijih pasoša. Dok japanski građani mogu posjetiti više od 170 zemalja bez viza, japanskom monarhu nije potrebna čak ni putovnica da bi putovao. Car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, imaju slobodu putovati u inostranstvo bez pasoša.


U službenom dokumentu iz 1971. navodi se da će biti krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje kako bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracijskim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin.

Od cara i carice se traži da prilože samo dokument Ministarstva po dolasku u bilo koju zemlju. Ministarstvo vanjskih poslova Japana mnogo ranije obavještava zemlju o njihovoj posjeti.

(Radio Sarajevo)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Biznis klub

  'Еmisija: Biznis klub

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.