Faisal bin Farhan

Saudijski princ objavio uslov pod kojim bi priznao Izrael

  • Izvor: Indeks
  • 16.01.2024. 20:56

Saudijska Arabija mogla bi priznati Izrael ako se postigne sveobuhvatni sporazum koji bi uključivao državnost za Palestince, rekao je u utorak saudijski ministar spoljnih poslova, princ Faisal bin Farhan.

"Slažemo se da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to se može dogoditi samo kroz mir za Palestince, kroz palestinsku državu", rekao je princ Faisal bin Farhan na panelu na Svjetskom privrednom forumu (WЕF) u Davosu.

Upitan bi li Saudijska Arabija tada priznala Izrael kao dio šireg političkog sporazuma, rekao je: "Svakako".


Milioner poginuo na motornim sankama

Milioner poginuo na motornim sankama

Princ Faisal rekao je da je osiguravanje regionalnog mira kroz stvaranje palestinske države "nešto na čemu smo zaista radili s američkom administracijom i sada je u kontekstu Gaze relevantnije".

Zaustavljena normalizacija odnosa

Nakon izbijanja rata između Izraela i islamističke palestinske skupine Hamas, koja vlada Gazom, zbog krvavog napada na izraelske civile 7. oktobra, Saudijska Arabija zaustavila je inicijativu koju podržava SAD da kraljevstvo normalizuje veze s Izraelom, rekla su dva izvora upoznata sa stavom Rijada.


Pogledajte kako je izgledalo suočavanje optuženog Mandića i inspektora Todorovića

Pogledajte kako je izgledalo suočavanje optuženog Mandića i inspektora Todorovića

Izvori su "Rojtersu" rekli da će biti odgoda u pregovorima predvođenim SAD o normalizaciji saudijsko-izraelskih odnosa, koje kraljevina vidi kao jedan od ključnih koraka prema cementiranju, kako se navodi, vrijedne premije - američkog odbrambenog pakta.

Prije 7. oktobra, kada su borci Hamasa pokrenuli napad na južni Izrael, izraelski i saudijski lideri signalizovali su da se stabilno kreću prema uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su mogli preoblikovati Bliski istok.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.