Фаисал бин Фархан

Саудијски принц објавио услов под којим би признао Израел

  • Извор: Индекс
  • 16.01.2024. 20:56

Саудијска Арабија могла би признати Израел ако се постигне свеобухватни споразум који би укључивао државност за Палестинце, рекао је у уторак саудијски министар спољних послова, принц Фаисал бин Фархан.

"Слажемо се да регионални мир укључује мир за Израел, али то се може догодити само кроз мир за Палестинце, кроз палестинску државу", рекао је принц Фаисал бин Фархан на панелу на Свјетском привредном форуму (WЕФ) у Давосу.

Упитан би ли Саудијска Арабија тада признала Израел као дио ширег политичког споразума, рекао је: "Свакако".


Милионер погинуо на моторним санкама

Милионер погинуо на моторним санкама

Принц Фаисал рекао је да је осигуравање регионалног мира кроз стварање палестинске државе "нешто на чему смо заиста радили с америчком администрацијом и сада је у контексту Газе релевантније".

Заустављена нормализација односа

Након избијања рата између Израела и исламистичке палестинске скупине Хамас, која влада Газом, због крвавог напада на израелске цивиле 7. октобра, Саудијска Арабија зауставила је иницијативу коју подржава САД да краљевство нормализује везе с Израелом, рекла су два извора упозната са ставом Ријада.


Погледајте како је изгледало суочавање оптуженог Мандића и инспектора Тодоровића

Погледајте како је изгледало суочавање оптуженог Мандића и инспектора Тодоровића

Извори су "Ројтерсу" рекли да ће бити одгода у преговорима предвођеним САД о нормализацији саудијско-израелских односа, које краљевина види као један од кључних корака према цементирању, како се наводи, вриједне премије - америчког одбрамбеног пакта.

Прије 7. октобра, када су борци Хамаса покренули напад на јужни Израел, израелски и саудијски лидери сигнализовали су да се стабилно крећу према успостављању дипломатских односа који су могли преобликовати Блиски исток.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина