Raspravu tražio ambasador Rusije

Savjet bezbjednosti odbio da raspravlja o NATO bombardovanju Jugoslavije

  • Izvor: ATV
  • 26.03.2024. 19:18

Samo su Rusija, Kina i Alžir željeli da se u Savjetu bezbjednosti UN-a raspravlja o opravdanosti NATO agresije na Jugoslaviju. Otvorenu raspravu je tražio ambasador Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama. Vasilij Nebenzja kaže da prijedlog agende nije bio odbačen kada je zatražio sastanak, a da je saznao da će biti stavljen na glasanje samo tri sata prije početka sjednice.

"Ovo je bio tužan i sraman dan za Savjet bezbjednosti, jer NATO članice koje su prouzrokovale strašnu patnju u bivšoj Jugoslaviji 1999., jednostavno nisu htjele da saslušaju, da govore o tome, pokušali su da ućutkaju one koji su o tome željeli da govore", rekao je Nebenzja.

Šef srpske diplomatije, koji je u Njujork došao na poziv Savjeta bezbjednosti, ne krije ogorčenost zbog ishoda. Kaže, sve ga podsjeća na situaciju od prije 25 godina. Ivica Dačić poručuje - kada nije bilo odluke niti rasprave u Savjetu bezbjednosti o bombardovanju, zašto bi je bilo sada. 

"Da su bila vaša djeca sa Zapada, ili djeca vaših najbližih, da li biste ih mogli nazvati kolateralnom štetom? To će ostati nezaustavljivi simbol stradanja nevinih žrtava. Bombardovan je most pun ljudi, gađana pijaca kasetnom municijom u Nišu gde je 15 civila ubijeno, akušersko-ginekološka klinika, porodilište, bolnice, domovi zdravlja. Pa kakvi su to vojni ciljevi?", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Sabotiranje rasprave Nebenzja je nazvao još jednom epizodom diplomatske agresije Francuske u Savjetu bezbjednosti. Francuski ambasador se, u pokušaju pravdanja odluke, više puta pozivao na procedure i tehnikalije.  

"Sa nama u ovoj prostoriji je i ministar spoljnih poslova Srbije i zaista je nedostojno da izvodimo ovaj performans pred njim. Pozvao bih članove Savjeta bezbjednosti da ovo uzmu u obzir i da poštuju ljude koji dođu ovde i da mogu da se obrate pred Savjetom", rekao je Nebenzja.

"Ruska Federacija pokrenula je ovu inicijativu bez konsultacija sa Srbijom, koja je dovedena pred svršen čin. Od prvog marta, moja i još nekoliko delegacija su objasnile to delegaciji Srbije i jasno joj stavile do znanja da sastanak neće biti održan", kaže Nikolas De Rivijer, stalni izaslanik francuske u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Prema prijedlogu ruske Dume koji je trebalo da bude predstavljen u UN-u, međunarodne organizacije i parlamenti su pozvani da osude NATO agresiju na SRJ, da se suprotstave pokušajima prikrivanje istine i da podstaknu da članice NATO-a koje su učestvovale u bombardovanju međunarodno-pravno odgovaraju. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina