Mateo Mesina Denaro

Sahranjen šef italijanske mafije

  • Izvor: SRNA
  • 27.09.2023. 11:41

Šef italijanske mafije Mateo Mesina Denaro sahranjen je danas u rodnom gradu Kastelvetranu na Siciliji.

Sahrani je prisustvovala nekolicina članova porodice. Među prisutnima bila je Denarova kćerka Lorenca Alanja, kao i njegove dvije sestre i brat.

Kovčeg sa tijelom Denara prevezen je tokom noći uz pratnju policije do groblja iz bolnice u centralnom dijelu Italije, u kojoj je nekadašnji šef mafije preminuo u ponedjeljak, 25. septembra.

Vozilo sa kovčegom stiglo je u Kastelvetrano u zoru i odmah je prošlo kroz kapiju groblja i nije prolazilo kroz naseljena područja kako bi se izbjegla bilo kakva javna demonstracija poštovanja ili bijesa.

Preminuo lider sicilijanske mafije

Preminuo lider sicilijanske mafije

Policija je spriječila ulazak novinara u groblje, a sahrana je obavljena bez opijela, javio je Rojters.

Denaro je proglašen krivim za brojne zločine, uključujući pomaganje da se sprovede plan za ubistvo tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine. Osim toga, on se smatra odgovornim i za bombaške napade u Rimu, Firenci i Milanu, u kojima je 1993. godine ubijeno 10 ljudi, kao i za otmicu dvanaestogodišnjeg Đuzepea di Matea, kako bi se njegov otac odvratio od namjere da iznese u javnost dokaze protiv mafije. Đečak je ubijen nakon dvije godine, a njegovo tijelo je rastvoreno u kiselini.

Šef "Koza nostre" bio je u bjekstvu 30 godina, nakon čega je uhapšen prilikom izlaska iz bolnice u kojoj se liječio od raka.

Pratite nas i putem Vibera