4% razlike

Istraživanje Si-Еn-Еna: Tramp ispred Bajdena za četiri odsto

  • Izvor: ATV
  • 05.02.2024. 08:29

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp vodi ispred aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena, pokazala je anketa Si-en-ena dok u Americi traju predsjednički predizbori.

Anketa naglašava oprečna osjećanja birača o vodećim kandidatima. Velika većina demokrata i republikanaca kaže da bi bila zadovoljna kada bi kandidat njihove stranke pobijedio u takvom revanšu. Ipak, znatna manjina birača izražava želju za drugom opcijom ako Bajden i Tramp budu nominovani.

Sve u svemu, 49 odsto registrovanih birača kaže da bi podržalo Trampa da se danas održe izbori između njih dvojice, dok 45 odsto podržava Bajdena, a 5 odsto kaže da bi glasalo za nekog drugog, navodi Si-en-en.

Bajdenova podrška među tradicionalno demokratskim blokovima, kao što su mlađi glasači i obojeni glasači, nije porasla od jeseni - glasači mlađi od 35 godina i dalje su ravnomjerno podijeljeni, 49 odsto podržava Bajdena i 46 odsto Trampa, dok obojeni glasači  daju prednost Bajdenu u sa 57 odsto na Trampa koji je ima podršku 35 odsto obojenih glasača.

I Tramp i Bajden su i dalje duboko pod vodom u pogledu naklonosti. 59 odsto Amerikanaca ima nepovoljan stav o Bajdenu, a 55 odsto negativno gleda na Trampa. Mnogi kažu da Bajden ne zaslužuje reizbor (66 odsto). Amerikanci uglavnom vide Trampove stavove i politiku kao „previše ekstremne” (63 odsto), dok većina vidi Bajdenove stavove i politiku kao „generalno mejnstrim” (61 odsto).

Anketa je pokazala da bi pobjeda bilo kog kandidata većinu nacije ostavila nezadovoljnom, a značajan dio uznemiren, piše Si-en-en.

Pratite nas i putem Vibera