Premijer Mađarske

Sijarto: Kijevu predat nacrt akcionog plana o saradnji

  • Izvor: SRNA
  • 10.07.2024. 21:47

Mađarska je predala Ukrajini nacrt akcionog plana za razvoj saradnje između dvije zemlje, a Budimpešta sada očekuje da dobije sličan dokument od Kijeva, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je rekao da je Mađarska spremna da razvija ekonomske veze sa susjednom zemljom uprkos određenim političkim protivrječnostima u vezi sa aktuelnim sukobom u Ukrajini.

"Očigledno je da imamo drugačiji pogled na mogući prekid vatre i pokretanje mirovnih pregovora", naveo je Sijarto.

Mađarski diplomata je dodao da je mađarskim planom djelovanja predviđen razvoj prekogranične saradnje i formiranje posebnih ekonomskih zona sa obje strane državne granice, prenio je TASS.

"Predložio sam izgradnju novih graničnih prelaza, rekonstrukciju mosta preko rijeke Tise i novih željezničkih kolosjeka, kao i da unaprijedimo saradnju u oblasti energetike, jer je jasno da saradnja dvije susjedne zemlje može obostrano poboljšati energetsku bezbjednost", dodao je Sijarto.

Sijarto se nedavno sastao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, a on je obećao da će proučiti prijedloge Mađarske i kasnije poslati relevantni ukrajinski nacrt dokumenta u Budimpeštu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: