Премијер Мађарске

Сијарто: Кијеву предат нацрт акционог плана о сарадњи

  • Извор: СРНА
  • 10.07.2024. 21:47

Мађарска је предала Украјини нацрт акционог плана за развој сарадње између двије земље, а Будимпешта сада очекује да добије сличан документ од Кијева, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Сијарто је рекао да је Мађарска спремна да развија економске везе са сусједном земљом упркос одређеним политичким противрјечностима у вези са актуелним сукобом у Украјини.

"Очигледно је да имамо другачији поглед на могући прекид ватре и покретање мировних преговора", навео је Сијарто.

Мађарски дипломата је додао да је мађарским планом дјеловања предвиђен развој прекограничне сарадње и формирање посебних економских зона са обје стране државне границе, пренио је ТАСС.

"Предложио сам изградњу нових граничних прелаза, реконструкцију моста преко ријеке Тисе и нових жељезничких колосјека, као и да унаприједимо сарадњу у области енергетике, јер је јасно да сарадња двије сусједне земље може обострано побољшати енергетску безбједност", додао је Сијарто.

Сијарто се недавно састао са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом, а он је обећао да ће проучити приједлоге Мађарске и касније послати релевантни украјински нацрт документа у Будимпешту.

Пратите нас и путем Вибера