Čvrst stav

Sijarto: Vojska? To je za Mađarsku crvena linija

  • 25.03.2024. 16:06

Mađarska nikada neće slati vojsku i oružje u Ukrajinu, to je čvrst stav Budimpešte, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.

„Mađarska ima veoma čvrst stav po ovom pitanju. Za nas je to crvena linija. Nikada nećemo slati oružje Ukrajini i očigledno je da ne šaljemo vojnike“, rekao je Sijarto novinarima na marginama foruma „Atomekspo“.

On je dodao i da se Mađarska nikada ne bi složila sa zapadnim sankcijama ruskoj atomskoj energiji.

„Sve dok postojimo, nikada se nećemo složiti sa sankcijama nuklearnoj industriji (Rusije), to se neće desiti. Naš nacionalni interes je da nastavimo saradnju sa ruskom nuklearnom industrijom“, istakao je ministar.

Prema njegovim riječima, Savjet ЕU još ne raspravlja o novom, 14. paketu sankcija Rusiji.

Sijarto je istakao da je Mađarska zadovoljna saradnjom sa ruskom državnom korporacijom „Rosatom“ u okviru projekta nuklearne elektrane „Pakš 2“ i nisu joj potrebni novi izvođači.

„Mogu da kažem sljedeće: ovo je apsolutno međunarodni projekat i ‘Rosatom’ je glavni izvođač. Postoji nekoliko stranih podizvođača, među kojima su Amerikanci, Nijemci, Francuzi, Švajcarci i Austrijanci. Potpuno smo zadovoljni saradnjom sa ‘Rosatomom’, nisu nam potrebni drugi dodatni izvođači“, zaključio je ministar.

„Atomekspo“ je najveći međunarodni forum o nuklearnoj energiji. Organizator foruma je ruska agencija za atomsku energiju „Rosatom“.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.