Američki novinar

Simor Herš: Njemačka je u haosu otkako je „Sjeverni tok“ dignut u vazduh

  • 07.02.2024. 09:33

Njemačka je u stanju političkog i ekonomskog haosa otkako su dignuti u vazduh gasovodi „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

„SAD su strahovale da bi njemački kancelar Olaf Šolc mogao da dozvoli isporuku ruskog gasa kako bi olakšao ekonomske probleme Njemačke i obnovio važan ekonomski izvor za njemačku industriju (nakon napada na 'Sjeverne tokove'). Tako nešto ne bi dozvolili i od tada je Njemačka u ekonomskom i političkom haosu“, piše Herš na platformi „Sabstek“.

Recept za neuspjeh: Kako je ekonomija Njemačke pala s konja na magarca

Recept za neuspjeh: Kako je ekonomija Njemačke pala s konja na magarca

Takođe pretpostavlja da su vlasti Danske i Švedske znale šta se dogodilo sa gasovodima „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ i da su upravo zbog toga odlučile da ne završe istragu tog slučaja.

„Razlog neuspjele istrage u obje zemlje može biti taj što su, kao što su mi rekli, neki visoki zvaničnici tih zemalja tačno znali šta se dešava“, navodi Herš.

Kako je istakao, Švedska i Danska su znale da su „SAD vježbale zaranjanje u Baltičkom moru nekoliko mjeseci prije eksplozija“. 

Pored toga, navodi novinar, nema nikakvih znakova da je predsjednik SAD Džozef Bajden u proteklih 16 mjeseci od uništenja gasovoda naložio svojim stručnjacima da sprovedu istragu. Ni njemački kancelar Olaf Šolc nije uložio bilo kakve primjetne napore da utvrdi ko je to uradio, dodaje Herš.

Donald Tramp nema pravo na predsjednički imunitet, ali ovo mu je strategija odbrane!

Donald Tramp nema pravo na predsjednički imunitet, ali ovo mu je strategija odbrane!

Ranije je njemački list „Zidojče cajtung“ pisao da tužilaštvo u Švedskoj planira da uskoro objavi da prekida istragu u vezi terorističkih napada na „Sjeverne tokove“ jer, navodno, nisu uspjeli da utvrde krivce.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina