Амерички новинар

Симор Херш: Њемачка је у хаосу откако је „Сјеверни ток“ дигнут у ваздух

  • 07.02.2024. 09:33

Њемачка је у стању политичког и економског хаоса откако су дигнути у ваздух гасоводи „Сјеверни ток“ и „Сјеверни ток 2“, изјавио је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.

„САД су страховале да би њемачки канцелар Олаф Шолц могао да дозволи испоруку руског гаса како би олакшао економске проблеме Њемачке и обновио важан економски извор за њемачку индустрију (након напада на 'Сјеверне токове'). Тако нешто не би дозволили и од тада је Њемачка у економском и политичком хаосу“, пише Херш на платформи „Сабстек“.

Рецепт за неуспјех: Како је економија Њемачке пала с коња на магарца

Рецепт за неуспјех: Како је економија Њемачке пала с коња на магарца

Такође претпоставља да су власти Данске и Шведске знале шта се догодило са гасоводима „Сјеверни ток“ и „Сјеверни ток 2“ и да су управо због тога одлучиле да не заврше истрагу тог случаја.

„Разлог неуспјеле истраге у обје земље може бити тај што су, као што су ми рекли, неки високи званичници тих земаља тачно знали шта се дешава“, наводи Херш.

Како је истакао, Шведска и Данска су знале да су „САД вјежбале зарањање у Балтичком мору неколико мјесеци прије експлозија“. 

Поред тога, наводи новинар, нема никаквих знакова да је предсједник САД Џозеф Бајден у протеклих 16 мјесеци од уништења гасовода наложио својим стручњацима да спроведу истрагу. Ни њемачки канцелар Олаф Шолц није уложио било какве примјетне напоре да утврди ко је то урадио, додаје Херш.

Доналд Трамп нема право на предсједнички имунитет, али ово му је стратегија одбране!

Доналд Трамп нема право на предсједнички имунитет, али ово му је стратегија одбране!

Раније је њемачки лист „Зидојче цајтунг“ писао да тужилаштво у Шведској планира да ускоро објави да прекида истрагу у вези терористичких напада на „Сјеверне токове“ јер, наводно, нису успјели да утврде кривце.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм