NATO

Oglasila se Turska nakon spekulacija da im je nuđen novac za članstvo Švedske!

  • Извор: Агенције
  • 17.07.2023. 07:51

Potpredsjednik Turske DŽevdet Jilmaz je nazvao spekulacijom izvještaje o navodnom nuđenju novca Ankari od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u zamjenu za sporazum o članstvu Švedske u NATO.

Ranije je poznati novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, pozivajući se na neimenovani izvor, rekao da je američki predsjednik DŽozef Bajden obećao turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pomoć MMF-a u iznosu od 11 do 13 milijardi dolara u razmjenu za ratifikaciju švedske aplikacije za ulazak u NATO.

Turski list: Ne puštajući Ukrajinu u NATO, SAD pokazale da su oprezne prema Rusiji!

Turski list: Ne puštajući Ukrajinu u NATO, SAD pokazale da su oprezne prema Rusiji!

"Turska je zemlja koja je izabrala svoj put. Mi smo zemlja koja radi svoj posao. Naš odnos u vezi sa našim dugom prema MMF-u je okončan. U veoma teškom periodu, naša zemlja je nastavila i nastaviće svoj uspješan rad. Ovo nije ništa drugo do spekulacija", rekao je Jilmaz u intervjuu za TV kanal "A Haber".

Erdogan je, uoči samita NATO-a u Viljnusu, rekao da će ulazak Švedske u Alijansu postati moguć nakon što Turska bude primljena u EU.

Peskov: Niko ne želi Tursku u Evropi,  ne bi trebali da nose ružičaste naočare

Peskov: Niko ne želi Tursku u Evropi, ne bi trebali da nose ružičaste naočare

Kasnije tog dana, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je Erdogan pristao da pošalje papire turskom parlamentu "što prije" da ratifikuje zahtjev Švedske za ulazak u NATO, a Stokholm je obećao Ankari da će olakšati njen put ka EU.

Erdogan: Švedska u NATO, Turska u EU

Erdogan: Švedska u NATO, Turska u EU

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske Numan Kurtulmus rekao je da još nije određen rok za podnošenje zahtjeva Švedske za ulazak u NATO turskom parlamentu. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм