Bivši italijanski premijer

Konte: Planovi NATO pali u vodu, Rusija postala još jača!

  • Извор: РТ Балкан
  • 27.08.2023. 14:42

Strategija NATO u Ukrajini nije dovela do željenog rezultata, a ekonomske sankcije uvedene Rusiji nisu uništile njenu ekonomiju, izjavio je bivši italijanski premijer Đuzepe Konte.

"Strategija koju je NATO do sada koristio, zasnovana na stalnim vojnim isporukama Ukrajini i logici eskalacije, nije dovela do željenog vojnog poraza Rusije. Sasvim suprotno. Nije bilo poraza ruske vojske u Bahmutu (Artjomovsk). Njene jedinice se nisu raspale, niti su se povukle u toku ukrajinske kontraofanzive", napisao je političar na Fejsbuku.

Kako je Konte priznao, ni ekonomske sankcije uvedene Rusiji "nisu dovele do njenog bankrota i nisu potkopale ekonomiju te zemlje".

Potvrđena smrt Prigožina: Utvrđen identitet svih koji su poginuli u avionskoj nesreći

Potvrđena smrt Prigožina: Utvrđen identitet svih koji su poginuli u avionskoj nesreći

Do unutrašnje destabilizacije u Rusiji kojoj se Zapad nadao nije došlo, a liderstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina je ojačalo zajedno sa unutrašnjim konsenzusom, kazao je Konete.

"Izolacija Rusije nikako nije postala realnost. Naprotiv. Upravo je završen 15. samit grupe BRIKS, na čelu sa Rusijom i Kinom, sa specifičnom perspektivom njenog daljeg širenja 2024. godine, koja će pokriti 45 odsto svjetskog stanovništva i 38,2 odsto svjetskog BDP-a", naglasio je.

Sukob u Ukrajini je otkrio nesposobnost Evropske unije da razvije efikasnu zajedničku strategiju i ostvari nezavisno političko i ekonomsko rukovodstvo, objasnio je Konte, još jednom ističući podređenost evropskih lidera Sjedinjenim Državama.

Konte u ime opozicionog Pokreta Pet zvijezdica već duže vrijeme oštro kritikuje politiku italijanske vlade koja je usmjerena na slanje vojne podrške Ukrajini i protivi se novim isporukama oružja Kijevu, jer, kako tvrdi, to dovodi do eskalacije sukoba.

Prije nedjelju dana, govoreći na javnom događaju u južnoj Italiji, bivši premijer je rekao da ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ne može sam da odlučuje pod kojim uslovima treba da se riješi sukob u Ukrajini.

Odbijanje pregovora je, prema njegovim riječima, strateška greška zbog koje bi moglo da dođe do upotrebe nuklearnog oružja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм