"Sabah"

Turski list: Ne puštajući Ukrajinu u NATO, SAD pokazale da su oprezne prema Rusiji!

 • Извор: Агенције
 • 16.07.2023. 12:44

Odbijanjem članstva Ukrajine u NATO-u, SAD su pokazale da su oprezne prema Rusiji i da pokušavaju da povećaju svoju prednost produžavanjem sukoba, piše turski list "Sabah".

Samit NATO-a održan je u Vilnjusu od 11, do 12. jula. Kijev nije dobio poziv za prijem u Alijansu. Generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg izjavio je da će pitanje članstva Ukrajine izgubiti na aktuelnosti ukoliko Kijev ne pobijedi u konfrontaciji sa Rusijom.

Putin: Ako kasetna municija bude upotrebljena protiv nas, odgovorićemo recipročno

Putin: Ako kasetna municija bude upotrebljena protiv nas, odgovorićemo recipročno

Zemlje Grupe 7 (najbogatijih zemalja Zapada) objavile su deklaraciju o podršci Ukrajini, ali bezbjednosne obaveze koje se u njoj pominju ne predviđaju konkretan vremenski okvir za primanje Ukrajine u NATO.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se NATO vratio hladnoratovskim šemama, a da je Ukrajina predodređena za ulogu "glavnog potrošnog materijala u hibridnom ratu", koji je pokrenuo Sjevernoatlantski savez protiv Ruske Federacije.

NATO je američka alijansa u Evropi

Dok broj članica u Evropskoj uniji (EU) ostaje 28, broj članica u NATO-u, predvođenog SAD, porastao je na 31. Uz Švedsku i Ukrajinu, ovaj broj bi dostigao 33. Drugim riječima, NATO, koji predstavlja američku alijansu u Evropi, ima više evropskih zemalja nego EU. To znači da će EU sve više zavisiti od NATO-a u novom hladnom ratu, koji je započeo ukrajinskom krizom. Rusija je zemlja koja ima najviše koristi od restrukturiranja usled činjenice da Rusija podriva strateške koncepte NATO-a "odvraćanja" i "odbrane", koji su kamen temeljac Alijanse, ističe turski list.

Amerikanci tvrde da ga Putin vidi kao novog šefa Vagnera: Ko je Andrej Trošev?

Amerikanci tvrde da ga Putin vidi kao novog šefa Vagnera: Ko je Andrej Trošev?

Kako se tvrdi u članku, "ne dopuštajući Ukrajini članstvo u Alijansi, SAD su pokazale da su oprezne prema Rusiji i da pokušavaju da povećaju svoju prednost produžavajući ovaj sukob."

SAD su, pošto su iscrple zalihe artiljerijskih granata, uprkos prigovorima nekih saveznika, odlučile da Kijevu pošalju kasetnu municiju, čiju su upotrebu prethodno klasifikovale kao "ratni zločin" samo zato da bi produbile krizu, navodi se u članku.

Turska, kako tvrdi "Sabah", delujući u skladu sa sopstvenim interesima, povećava svoje strateške koristi održavajući odnose sa obje strane. "U to smo se još jednom uvjerili na posljednjem samitu NATO-a. Zahvaljujući novoj strateškoj autonomiji, Turska postaje centar gravitacije, kako u svom regionu, tako i na svjetskoj sceni, stvarajući novu ravnotežu", dodaje se u članku.

"NATO se igra vatrom"

Posljednjih godina Rusija je primijetila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Sjevernoatlantska alijansa proširuje ovakve inicijative, nazivajući to "obuzdavanjem ruske agresije."

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja NATO snaga u Evropi. Kremlj je napomenuo da Ruska Federacija nikome ne prijeti, ali da neće ignorisati akcije koje predstavljaju opasnost po njene interese.

Ruska Federacija primijećuje da "Zapad uvlači Kijev u NATO." Kremlj je saopštio da je zahtjev Vladimira Zelenskog za ulazak Ukrajine u NATO naišao na različite reakcije u savezu. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov naglasio je da Moskva pomno prati situaciju i da je upravo orijentacija Kijeva ka Alijansi postala jedan od razloga za početak ruske Specijalne operacije u Ukrajini.

Turski list: Ne puštajući Ukrajinu u NATO, SAD pokazale da su oprezne prema Rusiji!

Turski list: Ne puštajući Ukrajinu u NATO, SAD pokazale da su oprezne prema Rusiji!

Rusija je poslala upozoravajuću notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je da će oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se isporukama oružja Ukrajini zemlje NATO-a "igraju vatrom". Lavrov je napomenuo da su i SAD i NATO direktno upleteni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdijevanje oružjem, već i obuku osoblja... na teritoriji Velike Britanije, Njemačke, Italije i drugih zemalja."

Pres-sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je da zapadno slanje oružja Ukrajini ne doprinosi uspjehu rusko-ukrajinskih pregovora, prenosi "Sabah", i da će imati negativan efekat u sukobu.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.