"Земља постаје сиромашнија и мање конкурентна"

Рецепт за неуспјех: Како је економија Њемачке пала с коња на магарца

 • 07.02.2024. 08:37

Њемачка није у стању да генерише економски раст, што значи да земља постаје сиромашнија и мање конкурентна, признао је њемачки министар финансија Кристијан Линднер на догађају који је организовао "Блумберг" у Франкфурту.

Ово није прва таква изјава врха Њемачке, с обзиром да се раније и министар економије Роберт Хабек жалио да њемачком тржишту недостаје новац због утрошених средстава за подршку Украјини. А министар економског развоја је примијетио да је због одбијања испоруке руског гаса изгубљена конкурентност привреде.

"Какав је то јад и чемер када министра одбране Њемачке о стању у БиХ информише човјек који се лажно представља"

Према прогнозама које је објавила Организација за економски развој и сарадњу, њемачка економија ће ове године порасти за само 0,3 одсто, указује "Известија".

Економија Њемачке пролази кроз тешка времена, а негативни догађаји се понављају циклично, погоршавајући ситуацију, слаже се Олга Бељењкаја, шеф одјељења за макроекономске анализе Финансијске групе "Финам". Како је рекла за руски лист, такво стање је посљедица наглог смањења испорука гаса из Русије – до фебруара 2022. године Русија је чинила 55 посто гаса који је увозила Њемачка, преноси РТ Балкан.

Санкције су задале тежак ударац њемачкој индустрији, нарочито ако се узме у обзир чињеница да су САД подстицале пресељење индустријске производње на своју територију. Индустријска производња у Њемачкој је 2023. године претрпјела више него у другим индустријама, има пад од 2 посто, навела је Бељењкаја.

Осим тога, како је истакла, због високе инфлације опадала је куповна моћ становништва. Реалне плате су отишле у минус 2021. године. На то је и Европска централна банка пооштрила монетарну политику са рекордном каматном стопом на депозите за 22 године и накнадно нагло успоравање раста кредитирања. И на крају, закључила је, њемачка привреда је традиционално извозно оријентисана.

Више од половине младих у Њемачкој не вјерује влади

Више од половине младих у Њемачкој не вјерује влади

Рецепт за неуспјех

О Њемачкој смо до недавно размишљали као о технолошкој, уређеној, богатој, економски ефикасној земљи, подсјетила је шефица одјељења за индустрију Института за технологије нафте и гаса Олга Орлова.

Прелазак са коња на магарца, тј. од економске локомотиве Европске уније на позицију "болесника" Европе догодио се веома брзо и уз директно учешће цјелокупне владајуће елите Њемачке, примијетила је Орлова.

Ништа више неће бити исто за њемачке раднике: Креће експеримент

Ништа више неће бити исто за њемачке раднике: Креће експеримент

Постојале су слабе карике у логичном ланцу дјеловања које су довеле до рецесије некада успјешне привреде, навела је она и предочила рецепт за све они који желе да крену истом странпутицом.

"Прво, убиједите себе да је политика важнија од економије, као што је Ангела Меркел завештала када је напустила функцију. Друго, одбијте поуздане испоруке јефтиног гаса из Русије, а умјесто тога купујте веома скуп течни природни гас из Сједињених Држава. Треће, уведите бројне санкције Русији које ће готово првенствено да наносе штету самој Њемачкој. Четврто, напустите растуће руско тржиште и почните да преносите своје компаније у САД и друге земље", навела је Орлова.

Талас штрајкова у Њемачкој захватиће и најпрометније аеродроме

Талас штрајкова у Њемачкој захватиће и најпрометније аеродроме

Пето, упорно усмјеравајте огромна средства у украјински бунар без дна без икакве користи и поврата, а као шесто, не заборавите да се лишите изгледа за раст тако што ћете дати зелено свјетло за подривање Сјеверних токова, поручила је.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:10 Емисија: Досије (Р)

  Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.