Промјена радног времена

Ништа више неће бити исто за њемачке раднике: Креће експеримент

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 05.02.2024. 10:00

Њемачка је покренула шестомјесечни експеримент током којег ће радници 45 компанија диљем земље радити четири дана у седмици, а на њихове рачуне ће стизати плата као да раде пет дана. Иницијативу, у којој се налазе компаније чији се посао може прилагодити краћој радној седмици, предводи консултантска компанија Интрапренор (Intraprenör) у сарадњи с непрофитном организацијом 4 Деј Вик Глобал (4DWG).

Заговорници краће радне седмице надају се како ће то придонијети већем задовољству радника, али и продуктивности у тренутку кад се Њемачка носи с успореним привредним растом због недостатка радне снаге.

Присталице четвородневне радне седмице као и већини радника који су то већ испробали, један дан мање на послу повећао би добробит и мотивацију радника, учинивши их продуктивнијима.

Данас нови претрес у предмету против предсједника Српске

Данас нови претрес у предмету против предсједника Српске

Претпоставља се како би краћа радна седмица могла подстаћи оне који нису вољни радити пет дана у седмицу да се поново укључе у радну снагу, што би исто тако придонијело тренутном мањку радне снаге који знатно утиче на земље широм свијета, па тако и на Њемачку, пише Јуроњуз, преноси Вечерњи лист.

Њемачка има знатних проблема због недостатка квалификованих радника, што потврђују и подаци Привредне и индустријске коморе (ДИХК) која је у новембру објавила како се половина њемачких компанија бори с попуњавањем слободних радних мјеста.

„Хиљаде непопуњених радних мјеста у њемачкој привреди узроковале су губитак земље од више од 90 милијарди евра у прошлој години, више од 2 одсто њемачког БДП-а“, изјавио је замјеник главног извршног директора ДИХК-а Акиму Дерксу.

Критике упућене експерименту

Експеримент је изазвао и бројне критике.

Компаније које сада учествују у четвородневном пробном пројекту у Њемачкој пријавиле су се прије неколико мјесеци. И управо ту почиње проблем, каже стручњак за тржиште рада Енцо Вебер, који је критичан према резултатима претходних пилот пројеката. Веберr, који иначе проводи истраживање  на Универзитету Регензбургу и на Институту за тржиште рада и истраживање занимања, истиче како у експерименту учествују компаније за које је четвородневна радна седмица позитивна, што је одржава репрезентативни пресјек привреде.

Хоће ли појефтинити половна возила?

Хоће ли појефтинити половна возила?

„Осим тога, не само да би се тиме скратило радно вријеме, већ́ би се промијенили и процеси рада и организација. Ако онда дође до повећања продуктивности, то не мора бити узрочно повезано с краћим радним временом, каже Вебер и објашњава како би то највјероватније резултирало интензивирањем рада, пише Дојче Веле.

Вебер није једини који сумња у експеримент.

Холгер Шафер из Института за њемачку привреду такође вјерује да би увођење четвородневне радне седмице широм Њемачке било контрапродуктивно.

„Оно што може изгледати разумно с микроекономског гледишта – на примјер, ако конкуренти са четвородневном радном седмицом могу привући дефицитарне раднике – нестаје када се проматра с макроекономског гледишта. Ако све компаније скрате радно вријеме на крају долази до дефицита радног времена", каже Шафер.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.