Pjongjang

Sjeverna Koreja ispalila nepoznate krstareće rakete

  • Izvor: Agencije
  • 14.02.2024. 07:41

Sjeverna Koreja ispalila je jutros nekoliko krstarećih raketa prema Japanskom moru, objavila je južnokorejska vojska.

Riječ je o još jednom u nizu testiranja oružja koje je Pjongjang proveo ove godine.

"Naša vojska je primijetila nekoliko nepoznatih krstarećih raketa u vodama sjeveroistočno od Vonsana danas u 9 sati, a južnokorejske i američke službe pokrenule su detaljnu analizu", saopštio je štab južnokorejske vojske.

U saopštenju se dodaje da će južnokorejska vojska "pojačati posmatranje i nadzor" i "pobliže nadzirati sve znakove dodatne aktivnosti Sjeverne Koreje".


Republikanci u Predstavničkom domu izglasali smjenu Bajdenovog ministra

Republikanci u Predstavničkom domu izglasali smjenu Bajdenovog ministra

U ponedjeljak je Pjongjang objavio da je testirao novi kontrolni sistem višestrukog raketnog lansera kojim namjerava znatno ojačati svoje odbrambene kapacitete.

Sjeverna Koreja, koja ima nuklearno oružje, proglasila je ove godine Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem", zatvorila agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i prijeti ratom za svaki ulazak u teritoriju.

Pjongjang je pojačao testiranja vojne opreme, ispitujući posebno onu koju opisuje kao "podmorski nuklearni sistem naoružanja" i hipersonične balističke rakete na čvrsto gorivo.

Sjevernokorejska vojska ove je godine lansirala niz krstarećih raketa, oružje za koje analitičari pretpostavljaju da bi ga mogla poslati Rusiji koja će ga koristiti za sukobe u Ukrajini.

Veze s Rusijom

Pjongjang i Moskva posljednjih mjeseci su učvrstili svoje veze, Kim Džong Un, koji rijetko putuje, u septembru je posjetio Rusiju i sastao se s predsjednikom Vladimirom Putinom.


Pomozimo Nedeljku da obezbijedi krov nad glavom

Pomozimo Nedeljku da obezbijedi krov nad glavom

Južna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da Sjeverna Koreja, uprkos sankcijama UN, šalje Rusiji oružje, možda u zamjenu za tehničku pomoć za program špijunskih satelita.

Za razliku od testiranja balističkih raketa, sadašnje sankcije koje je UN nametnuo Pjongjangu ne brane testiranja krstarećih raketa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.