Вашингтон

Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

  • Извор: Агенције
  • 14.02.2024. 07:34

Амерички Представнички дом у којем већину имају републиканци изгласао је опозив министра домовинске безбједности Алехандра Мајоркаса, док се питање имиграције почиње назирати као једна од главних тема на овогодишњим изборима.

С 214 гласова према 213, Представнички дом изгласао је два чланка опозива оптужујући Мајоркаса да није проводио америчке имиграционе законе што је, како тврде републиканци, довело до рекордног прилива миграната преко америчко-мексичке границе и лажних свједочења у Конгресу.

Ово је други случај у америчкој историји, и први у готово 150 година, да је Представнички дом изгласао опозив члана предсједниковог кабинета. Али, његова смјена мало је вјероватна јер ће Сенат, у којем су у већини демократе, гласати против ње.


Украјинац покушао да разнесе гасовод у Русији: Спектакуларна акција руске ФСБ

Украјинац покушао да разнесе гасовод у Русији: Спектакуларна акција руске ФСБ

Откако је Џозеф Бајден 2021. постао предсједник, рекордан број миграната илегално је прешао границу из Мексика, а бивши предсједник Доналд Трамп то је питање учинио једном од главних тема своје кампање против Бајдена.

"Министар Мајоркас намјерно се и устрајно одбијао придржавати савезних закона о имиграцији, изазвавши највећу пограничну катастрофу у америчкој историји", рекао је предсједник Представничког дома Мајк Џонсон након гласања.

Мајоркас: Нисам одговоран за ситуацију на граници

Опозив није подржао ниједан демократски посланик док су се тројица републиканаца успротивила руководству своје странке и гласала против. Мајоркас је рекао да он није одговоран за ситуацију на граници, оптуживши за њу нарушени амерички имиграциони систем који Конгрес није успио поправити.


Срби опет први по доприносу повјерљивости података Википедије

Срби опет први по доприносу повјерљивости података Википедије

"Без и најмањег доказа или легитимних уставних темеља... Представнички дом под руководством републиканаца лажно је оптужило преданог званичника који је провео више од 20 година проводећи наше законе и служећи нашој земљи", саопштила је портпарол министарства домовинске безбједности Миа Ехренберг.

Уставни стручњаци, па чак и неки републиканци рекли су да истрага коју је спровео Представнички дом није доказала "злочине и прекршаје" које амерички Устав наводи као разлоге за опозив.

Бајден је изгласавање опозива Мајоркаса оцијенио као "очигледан чин политикантства усмјерен против особе која часно служи држави".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: