Vašington

Republikanci u Predstavničkom domu izglasali smjenu Bajdenovog ministra

  • Izvor: Agencije
  • 14.02.2024. 07:34

Američki Predstavnički dom u kojem većinu imaju republikanci izglasao je opoziv ministra domovinske bezbjednosti Alehandra Majorkasa, dok se pitanje imigracije počinje nazirati kao jedna od glavnih tema na ovogodišnjim izborima.

S 214 glasova prema 213, Predstavnički dom izglasao je dva članka opoziva optužujući Majorkasa da nije provodio američke imigracione zakone što je, kako tvrde republikanci, dovelo do rekordnog priliva migranata preko američko-meksičke granice i lažnih svjedočenja u Kongresu.

Ovo je drugi slučaj u američkoj istoriji, i prvi u gotovo 150 godina, da je Predstavnički dom izglasao opoziv člana predsjednikovog kabineta. Ali, njegova smjena malo je vjerovatna jer će Senat, u kojem su u većini demokrate, glasati protiv nje.


Ukrajinac pokušao da raznese gasovod u Rusiji: Spektakularna akcija ruske FSB

Ukrajinac pokušao da raznese gasovod u Rusiji: Spektakularna akcija ruske FSB

Otkako je Džozef Bajden 2021. postao predsjednik, rekordan broj migranata ilegalno je prešao granicu iz Meksika, a bivši predsjednik Donald Tramp to je pitanje učinio jednom od glavnih tema svoje kampanje protiv Bajdena.

"Ministar Majorkas namjerno se i ustrajno odbijao pridržavati saveznih zakona o imigraciji, izazvavši najveću pograničnu katastrofu u američkoj istoriji", rekao je predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson nakon glasanja.

Majorkas: Nisam odgovoran za situaciju na granici

Opoziv nije podržao nijedan demokratski poslanik dok su se trojica republikanaca usprotivila rukovodstvu svoje stranke i glasala protiv. Majorkas je rekao da on nije odgovoran za situaciju na granici, optuživši za nju narušeni američki imigracioni sistem koji Kongres nije uspio popraviti.


Srbi opet prvi po doprinosu povjerljivosti podataka Vikipedije

Srbi opet prvi po doprinosu povjerljivosti podataka Vikipedije

"Bez i najmanjeg dokaza ili legitimnih ustavnih temelja... Predstavnički dom pod rukovodstvom republikanaca lažno je optužilo predanog zvaničnika koji je proveo više od 20 godina provodeći naše zakone i služeći našoj zemlji", saopštila je portparol ministarstva domovinske bezbjednosti Mia Еhrenberg.

Ustavni stručnjaci, pa čak i neki republikanci rekli su da istraga koju je sproveo Predstavnički dom nije dokazala "zločine i prekršaje" koje američki Ustav navodi kao razloge za opoziv.

Bajden je izglasavanje opoziva Majorkasa ocijenio kao "očigledan čin politikantstva usmjeren protiv osobe koja časno služi državi".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: