Na granici sa Južnom Korejom

Sjeverna Koreja na granicu šalje dodatne snage i novo naoružanje

  • Izvor: SRNA
  • 23.11.2023. 08:49

Sjeverna Koreja je saopštila da će na granicu sa Južnom Korejom rasporediti dodatne oružane snage i novo naoružanje, dan nakon što je Seul suspendovao dio vojnog sporazuma između dvije Koreje u znak protesta zbog nedavnog sjevernokorejskog lansiranja satelita.

Sjevernokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će obnoviti sve vojne mjere koje su obustavljene na osnovu dogovora sa Južnom Korejom iz 2018. godine, a koji je bio osmišljen radi deeskalacije tenzija na granici.

"Od sada vojska neće biti vezana za vojni sporazum između Sjeverne i Južne Koreje. Povući ćemo vojne korake preduzete radi sprečavanje vojnih tenzija i sukoba u svim sektorima, uključujući kopno, more i vazduh i rasporedićemo dodatne oružane snage i nove vrste vojne tehnike u regionu duž linije razdvajanja", navodi se u saopštenju, prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Objavljen snimak automobila prije eksplozije na granici SAD i Kanade

Objavljen snimak automobila prije eksplozije na granici SAD i Kanade

Nakon dva neuspjela pokušaja, Sjeverna Koreja je nedavno u orbitu poslala satelit, što je izazvalo negodovanje Južne Koreje i Japana.

Južnokorejska vojska je saopštila da su Seul, Japan i Amerika koordinisali položaj borbenog sistema "aegis" kako bi pratili lansiranje i razmjenjivali podatke.

Osim toga, američki nosač aviona "Karl Vinson" stigao je u luku Busan u Južnoj Koreji.


Pratite nas i putem Vibera