Rusija nema motiv da održava hladnoratovske sporazume

Skot Riter: Kraj nuklearne superiornosti SAD!

  • 29.11.2023. 21:50

Došao je kraj nuklearnoj superiornosti Sjedinjenih Američkih Država, uvjerava bivši američki obavještajac Skot Riter, podvlačeći da Rusija u trenutnim okolnostima nema nikakve motivacije da se drži sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja koji su potpisani još za vrijeme Hladnog rata.

Riter, u autorskom tekstu za "Konzorcijum njuz" navodi da su neuspjesi zastarijelih američkih i britanskih strateških snaga za nuklearno odvraćanje u oštroj suprotnosti sa nizom uspješnih testova koje su izvele njihove ruske kolege.

Ne samo da to stvara dodatni pritisak na zemlje Zapada da požure da modernizuju svoje snage, već se sve komplikuje i nedostatkom bilo kakvog održivog okvira za kontrolu naoružanja koji bi spriječio da trka za razmešjtanjem novih strateških sistema eskalira u trku u naoružanju koja bi "destabilizovala stratešku ravnotežu snaga koja postoji decenijama".

Četiri tačke: Kina predstavila mirovni plan za Bliski istok

Četiri tačke: Kina predstavila mirovni plan za Bliski istok

Riter podsjeća da je Moskva suspendovala učešće u Novom START ugovoru, pozivajući se na nekompatibilnost zajedničke kontrole strateškog naoružanja sa SAD pošto je zvanična politika Vašingtona da strateški porazi Rusiju.

Malo je vjerovatno i da se potpiše novi START, jer, kako Riter primjećuje, ruski zvaničnici više nisu zainteresovani da pokušavaju da sa SAD popravljaju odnose u oblasti kontrole naoružanja koji su utemeljeno u nasljeđu Hladnog rata.

"Preovlađujuće raspoloženje u Rusiji je da su SAD godinama pregovarale s lošim namjerama nastojeći da iskoriste kontrolu naoružanja da održe stratešku dominaciju SAD umjesto zbog nuklearnog pariteta i stabilnosti", ističe američki obavještajac.

Sijarto: Potvrditi da NATO neće biti uvučen u sukob sa Rusijom

Sijarto: Potvrditi da NATO neće biti uvučen u sukob sa Rusijom

Rusi, naime, vjeruju da sporazumi o smanjenju strateškog naoružanja nikada nisu bili osmišljeni da dovedu do nuklearne ravnoteže, već kako bi održali nuklearnu superiornost SAD.

Kada novi START istekne, Rusija može da sa trenutnim programima modernizacije nastavi bez ikakvih ograničenja, što će zakomplikovati napore u nuklearnoj modernizaciji i SAD i Velike Britanije, čije će dalje sposobnosti viti inferiorne u odnosu na sisteme koje Rusija trenutno primjenjuje.

Rusija se, prema ocjeni Ritera "neće baviti" bilo kakvim pregovaračkim procesom koji bi da poništi njenu stratešku prednost, posebno sve dok SAD i njihovi zapadni saveznici Moskvu gledaju kao strateškog neprijatelja i traže strateški poraz Rusije.

Ako i postoji bilo kakva nada za oživljavanje kontrole nuklearnog naoružanja između SAD i Rusije, to sigurno neće biti kroz dogovore koji održavaju nasljeđe Hladnog rata.

"Umjesto toga, moraće da nastane novi strateški odnos zasnovan na savremenoj stvarnosti, gdje bi SAD morale da potroše ogromne količine novca da bi postigle nuklearni paritet sa Rusijom, ili bi morale da pregovaraju sa pozicije strateške inferiornosti. Dan i vijek neupitne američke nuklearne superiornosti su prošli", zaključuje Riter.

Pratite nas i putem Vibera