Русија нема мотив да одржава хладноратовске споразуме

Скот Ритер: Крај нуклеарне супериорности САД!

  • 29.11.2023. 21:50

Дошао је крај нуклеарној супериорности Сједињених Америчких Држава, увјерава бивши амерички обавјештајац Скот Ритер, подвлачећи да Русија у тренутним околностима нема никакве мотивације да се држи споразума о контроли нуклеарног наоружања који су потписани још за вријеме Хладног рата.

Ритер, у ауторском тексту за "Конзорцијум њуз" наводи да су неуспјеси застаријелих америчких и британских стратешких снага за нуклеарно одвраћање у оштрој супротности са низом успјешних тестова које су извеле њихове руске колеге.

Не само да то ствара додатни притисак на земље Запада да пожуре да модернизују своје снаге, већ се све компликује и недостатком било каквог одрживог оквира за контролу наоружања који би спријечио да трка за размешјтањем нових стратешких система ескалира у трку у наоружању која би "дестабилизовала стратешку равнотежу снага која постоји деценијама".

Четири тачке: Кина представила мировни план за Блиски исток

Четири тачке: Кина представила мировни план за Блиски исток

Ритер подсјећа да је Москва суспендовала учешће у Новом СТАРТ уговору, позивајући се на некомпатибилност заједничке контроле стратешког наоружања са САД пошто је званична политика Вашингтона да стратешки порази Русију.

Мало је вјероватно и да се потпише нови СТАРТ, јер, како Ритер примјећује, руски званичници више нису заинтересовани да покушавају да са САД поправљају односе у области контроле наоружања који су утемељено у насљеђу Хладног рата.

"Преовлађујуће расположење у Русији је да су САД годинама преговарале с лошим намјерама настојећи да искористе контролу наоружања да одрже стратешку доминацију САД умјесто због нуклеарног паритета и стабилности", истиче амерички обавјештајац.

Сијарто: Потврдити да НАТО неће бити увучен у сукоб са Русијом

Сијарто: Потврдити да НАТО неће бити увучен у сукоб са Русијом

Руси, наиме, вјерују да споразуми о смањењу стратешког наоружања никада нису били осмишљени да доведу до нуклеарне равнотеже, већ како би одржали нуклеарну супериорност САД.

Када нови СТАРТ истекне, Русија може да са тренутним програмима модернизације настави без икаквих ограничења, што ће закомпликовати напоре у нуклеарној модернизацији и САД и Велике Британије, чије ће даље способности вити инфериорне у односу на системе које Русија тренутно примјењује.

Русија се, према оцјени Ритера "неће бавити" било каквим преговарачким процесом који би да поништи њену стратешку предност, посебно све док САД и њихови западни савезници Москву гледају као стратешког непријатеља и траже стратешки пораз Русије.

Ако и постоји било каква нада за оживљавање контроле нуклеарног наоружања између САД и Русије, то сигурно неће бити кроз договоре који одржавају насљеђе Хладног рата.

"Умјесто тога, мораће да настане нови стратешки однос заснован на савременој стварности, гдје би САД морале да потроше огромне количине новца да би постигле нуклеарни паритет са Русијом, или би морале да преговарају са позиције стратешке инфериорности. Дан и вијек неупитне америчке нуклеарне супериорности су прошли", закључује Ритер.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.