Njujork

ISPRAVKA: Zelenski nije dočekan porukom "Slava urinu“

  • Izvor: ATV
  • 22.09.2023. 08:07

Vijest o načinu na koji je dočekan ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Njujorku nije bila tačna. Naime, na bilbordu u čast ukrajinskom predsjedniku u tom američkom gradu nije bila poruka "Slava urinu“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski boravio je u Njujuorku gdje se obratio pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Nakon Njujorka, Zelenski je otputovao u posjedu Kanadi a na aerodromu u Otavi ga je dočekao kanadski premijer Džastin Trudo, javio je BBC.

NAPOMЕNA: Iz teksta je izbačen dio na kojem se opisuje kako je na bilbordu čija podloga je bila u bojama zastave Ukrajine ispisano "Slava urinu“ umjesto "Slava Ukrajini“.

Takođe, iz teksta je izbačen i dio u kojem se navodi da je na bilboru bila prikazana i fotografija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Iz teksta je izbačen i dio u kojem se prenosi izjava u kojoj kompanija koja je bila zadužena za bilbord kaže da se radilo o propustu inteligentnog sistema.

Raskrinkavanje navodi da je tačnost pomenutih podataka provjeravao i Asošiejted pres u analizi koju su objavili 23. septembra 2023. godine.

Iz kompanije koja upravlja bilbordom sa snimka za AP su rekli kako na njemu nikada nije bio “nijedan ukrajinski oglas”, odnosno da nije prikazivao navodnu poruku o Ukrajini.

“Nijedan ukrajinski oglas nikada se nije prikazivao na tom prostoru”, rekla je za AP Еrin Vatkins, generalna savjetnica Big Outdora, kompanije koja je napravila i koja upravlja bilboardom. 

“To je u potpunosti izmišljeno”, poručili su iz kompanije.

Pratite nas i putem Vibera