Velika Britanija

Smijenjen ministar unutrašnjih poslova!

  • 13.11.2023. 10:22

Britanski premijer Riši Sunak smijenio je ministra unutrašnjih poslova Suelu Brejverman, nakon njene izjave o ponašanju policije tokom propalestinskog marša, rekao je danas neimeni izvor u Vladi Velike Britanije.

Brejvermenova se prošle sedmice suprotstavila Sunaku objavivši članak u kome je kritikovala reagovanje policije tokom marša u subotu, 11. novembra.

Kritičari kažu da je njen stav doprinio raspirivanju tenzija i ohrabrio je desničarske demonstrante da izađu na ulice Londona, što je natjeralo Sunaka da preduzme mjere.

Drama iznad Crnog mora: Ruski

Drama iznad Crnog mora: Ruski "suhoji" otjerali britanske avione

List "San" objavio je da će ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli zamijeniti Brejvermanovu na funkciji ministra unutrašnjih poslova.

Prema pisanju lista "Gardijan", Sunak je rekao Brejvermanovoj da želi da ona napusti vladu, sa čim se ona saglasila, i da joj nije ponuđeno drugo mjesto.

Rojters je objavio da je Sunak smijenio Brejvermanovu pod pritiskom opozicije i svoje Konzervativne stranke.

U međuvremenu, bivši premijer Dejvid Kameron viđen je jutros kako ulazi u kancelarije u Dauning stritu, što je izazvalo spekulacije da se možda vraća u vladu.

"Ozbiljno narušavanje bezbjednosti": Objavljen broj telefona britanskog premijera!

Brejvermanova je u svom članku optužila policiju "za dvostruke aršine" u odnosu prema demonstrantima.

Više od 140 ljudi uhapšeno je nakon sukoba desničara i policije, koja je pokušala da ih razdvoji od oko 300.000 propalestinskih demonstranata.

Očekuje se da će Sunak provesti dublje reforme i rekonstrukciju vlade, dovodeći saveznike i smjenjujući neke ministre koji se "nisu pokazali".

Pratite nas i putem Vibera