Велика Британија

Смијењен министар унутрашњих послова!

  • 13.11.2023. 10:22

Британски премијер Риши Сунак смијенио је министра унутрашњих послова Суелу Брејверман, након њене изјаве о понашању полиције током пропалестинског марша, рекао је данас неимени извор у Влади Велике Британије.

Брејверменова се прошле седмице супротставила Сунаку објавивши чланак у коме је критиковала реаговање полиције током марша у суботу, 11. новембра.

Kритичари кажу да је њен став допринио распиривању тензија и охрабрио је десничарске демонстранте да изађу на улице Лондона, што је натјерало Сунака да предузме мјере.

Драма изнад Црног мора: Руски

Драма изнад Црног мора: Руски "сухоји" отјерали британске авионе

Лист "Сан" објавио је да ће министар спољних послова Џејмс Kлеверли замијенити Брејверманову на функцији министра унутрашњих послова.

Према писању листа "Гардијан", Сунак је рекао Брејвермановој да жели да она напусти владу, са чим се она сагласила, и да јој није понуђено друго мјесто.

Ројтерс је објавио да је Сунак смијенио Брејверманову под притиском опозиције и своје Kонзервативне странке.

У међувремену, бивши премијер Дејвид Kамерон виђен је јутрос како улази у канцеларије у Даунинг стриту, што је изазвало спекулације да се можда враћа у владу.

"Озбиљно нарушавање безбједности": Објављен број телефона британског премијера!

Брејверманова је у свом чланку оптужила полицију "за двоструке аршине" у односу према демонстрантима.

Више од 140 људи ухапшено је након сукоба десничара и полиције, која је покушала да их раздвоји од око 300.000 пропалестинских демонстраната.

Очекује се да ће Сунак провести дубље реформе и реконструкцију владе, доводећи савезнике и смјењујући неке министре који се "нису показали".

Пратите нас и путем Вибера