Velike razlike u temperaturama

Snijeg i led okovali ovaj dio Еvrope, temperatura pala na -33: Prijeti polarni vazduh

  • Izvor: Telegraf
  • 19.11.2023. 12:52

Ovogodišnja jesen širom Еvrope i više je nego toplija, a u mnogim predjelima biće i najtoplija otkad se vrše mjerenja i praćenja. Ipak, to nije slučaj na sjeveru i sjeveroistoku Еvrope, gdje je ovogodišnja jesen i više nego hladnija.

Nakon ledenog oktobra, novembar je donio još niže temperature sjeveru Skandinavije i sjeveru Rusije, da bi se ledena vazdušna masa spustila i južnije.

Jezgro ledenog vazduha nalazi se nad sjevernim i centralnim predjelima Skandinavije, uz minimalne temperature i do -33 stepena, dok se u mnogim ovim predjelima jutarnje temperature kreću od -30 do -25, a dnevne jedva i da pređu -20. 

Ključa na Islandu

Ključa na Islandu

Riječ je o predjelima unutar kopna, dok temperatura naglo raste u svim ostalim pravcima i ka sjeveru i ka jugu i zapadu i to zahvaljujići zagrevajućem efektu Golfske struje koja nikada ne ledi obalno područje sjeverne Skandinavije, a i temperature vazduha unutar polarnog kruga na priobalnom području prelaze 0 stepeni Celzijusa.

Ledeni vazduh na svom putu prema jugu premeštaće se preko istoka Еvrope i Rusije

Osim Norveške i Švedske, snijegom i ledom okovani su i mnogi predjeli Finske, ali i sjever Rusije, a sada se ledena vazdušna masa spušta ka jugu preko zapada Rusije i narednih dana i evropski dio Rusije očekuju dnevne temperature od -10 do -5, ujutro i ispod -20 stepeni Celzijusa. Ledenu vazdušnu masu neće izbeći ni Moskva.

Inače, ova ledena vazdušna masa svojom glavninom prodiraće dosta istočnije od većeg dijela evropskog kopna i Srbije, tako da će svojim obodnim dijelom stići do oblasti Crnog mora.

Temperature u minusu i mraz: Dani pred nama pravi jesenji

Temperature u minusu i mraz: Dani pred nama pravi jesenji

Kada je riječ o Srbiji i našem području, nakon kratkotrajne stabilizacije vremena i otopljenja, prema trenutnoj vremenskoj prognozi od utorka slijedi novo pogoršanje vremena i zahlađenje, usljed prodora hladnog fronta, pa će biti kiše i snijega. I pored zahlađenja, temperature će biti u skladu sa kalendarom, tako da se ne očekuje polarno zahlađenje poput zahlađenja na sjeveru i na istoku Еvrope.

I dok su sjever i istok Еvrope na udaru polarnog vazduha, zapad Еvrope pod uticajem je tople vazdušne mase sa Atlantika, uz temperature i preko 15 stepeni. Istovremeno, na jugu i istoku Mediterana temperature mora je od 21 do 25 stepeni, pa je na obalama južne Grčke, Krita, Malte, Tunisa, Turske i Kipra i dalje moguće kupanje, uz temperature vazduha od 20 do 25 stepeni.

I dok se temperature na sjeveru Skandinavije spuštaju i do -33 stepenu, prethodnih dana maksimalne temperature na jugu Španije dostizale su rekordnih 33 stepena, što je dovelo do nevjerovatne razlike od preko 60 stepeni između najviše i najniže temperature u Еvropi.


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.