Temperatura u "debelom minusu"

Ovo će biti najhladniji dio godine

  • Izvor: Mondo.rs
  • 08.11.2023. 08:37

Kada su susnežica i snijeg u Srbiji u pitanju, moguće je da se već u danima pred nama zabijele planine i predjeli na više od 900 metara nadmorske visine. Prvi pravi snijeg nas očekuje u decembru, ali može da nas iznenadi i ranije.

"Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru tako da se usljed velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. Temperatura će biti u skladu sa kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra", najavio je meteorolog Ivan Ristić u sezonskoj prognozi.

Na pitanje kada možemo da očekujemo sneg u nižim predjelima i gradovima kaže da u trećoj dekadi novembra postoji takva šansa, ali za sada ipak stoji ono što je najavio ranije, a tiče se polarnog vorteksa koji će ove godine biti slab i podijeljen na tri dijela.

Meteorolog najavio obilne snježne padavine, evo kada se očekuju

Meteorolog najavio obilne snježne padavine, evo kada se očekuju

"Jedan će biti nad sjevernom Amerikom, drugi nad Sibirom a treći najvažniji za nas - iznad sjeverne Еvrope. To će otvoriti mogućnost da zima 2023/2024 bude kao što je bila nekad kod nas, kao što smo je imali, da temperature budu u granicama normale i da bude puno snijega koji će donijeti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Еgejskom moru. Prvi snijeg, ali i snježni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije", kaže Ristić.

Najavljuje da će u decembru biti malo sunca, a puno oblaka i niske oblačnosti ponegdje i magle. Nastaviće se trend sa više padavina, ali i snijega. Jutarnje temperature će biti od -3 do +3 stepena, a najviše dnevne od 2 do 7 stepeni Celzijusa. U danima sa snježnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umjeren mraz od -10 do -5 stepeni i maksimalnom temperaturom vazduha od oko 0 stepeni Celzijusa.

Prognoza do februara: Hoće li i koliko biti snijega?

Prognoza do februara: Hoće li i koliko biti snijega?

"Najhladniji, ali i najsnježniji period ove zime biće za kraj decembra i u prvoj polovini januara. Totalno će biti drugačiji scenario nego prošle godine kada smo za Novu godinu sedili u kafićima. Vrijeme će ove zime biti uslovljeno dešavanjima vezanim za polarni vrtlog, a to je zona niskog pritiska velikih razmjera, prečnika manjeg od 1.000 kilometara, koja rotira u smjeru suprotnom od kazaljki na satu na Sjevernom polu, i u smijeru kazaljki na satu na Južnom polu. U oba slučaja se naziva ciklon, odnosno oba polarna vrtloga se okreću na istok oko polova. Podnožja dva polarna vrtloga nalaze se u srednjoj i gornjoj troposferi i protežu se u stratosferu. Ispod toga leži velika masa hladnog, gustog arktičkog vazduha", objašnjava Ristić.

Prema njegovim riječima u toku zime polarni vrtlog će mijenjati svoj intenzitet i u trenucima kada bude slabiji dio arktičkog vazduha će pobjeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahlađenje i snijeg. Biće tri hladnija perioda koji će donijeti zahlađenje i snijeg Еvropi, ali i našoj zemlji.

Krah najveće ekonomije Еvrope: Novi pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj

Krah najveće ekonomije Еvrope: Novi pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj

"Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne arktičke mase pogodovaće obilnijim snježnim padavinama u pojedinim dijelovima naše zemlje. Prvi hladniji period počeće već oko Nove godine, najkasnije do Božića i potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar dio januara biti pravi zimski sa dosta snijega. To će ujedno biti i najhladniji dio godine. U danima sa snježnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umjeren mraz od -10 do -5 stepeni na visoravnima jak mraz i do -20 stepeni", kaže Ivan Ristić.

Maksimalna temperatura će biti oko nula stepeni Celzijusa. Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara slijedi porast temperatura i topljenje snježnog pokrivača u nižim, ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru će ponegdje biti slab mraz, dok će najviše dnevne temperature biti između 10 i 15 stepeni u toplijem periodu duvaće slab i umjeren južni vetar.

Napad Hamasa na Izrael pokrenuo novi talas antisemitizma u nekim dijelovima BiH

Napad Hamasa na Izrael pokrenuo novi talas antisemitizma u nekim dijelovima BiH

Ristić kaže da će drugi hladniji period početi oko 10. februara i trajaće kraće, od 7-10 dana ali će donijeti takođe puno snijega i formiranje snežnog pokrivača. Treći i posljednji ozbiljniji prodor hladnog arktičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta. U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema nama i jaku košavu u košavskom regionu. Topliji periodi će biti sve topliji tako da u martu najviša dnevna temperatura može preći 20 stepeni.

"Iako će generalno zima opet biti toplija od prosjeka, imaćemo solidan broj pravih zimskih dana sa snijegom i mrazom. Biće i dosta padavina u hladnijim periodima uglavnom u obliku snijega i oko 20 dana sa snježnim pokrivačem u nižim predjelima. Zime koje smo imali u prošlom vijeku imale su prosječno 30 dana sa snježnim pokrivačem tako da je ovogodišnji broj nešto manji", zaključuje Ristić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.