Температура у "дебелом минусу"

Ово ће бити најхладнији дио године

  • Извор: Мондо.рс
  • 08.11.2023. 08:37

Када су суснежица и снијег у Србији у питању, могуће је да се већ у данима пред нама забијеле планине и предјели на више од 900 метара надморске висине. Први прави снијег нас очекује у децембру, али може да нас изненади и раније.

"Тренд кишовите јесени наставиће се у новембру тако да се усљед велике количине кише у појединим данима очекују и бујичне поплаве. Температура ће бити у складу са календаром и биће у постепеном паду током новембра", најавио је метеоролог Иван Ристић у сезонској прогнози.

На питање када можемо да очекујемо снег у нижим предјелима и градовима каже да у трећој декади новембра постоји таква шанса, али за сада ипак стоји оно што је најавио раније, а тиче се поларног вортекса који ће ове године бити слаб и подијељен на три дијела.

Метеоролог најавио обилне сњежне падавине, ево када се очекују

Метеоролог најавио обилне сњежне падавине, ево када се очекују

"Један ће бити над сјеверном Америком, други над Сибиром а трећи најважнији за нас - изнад сјеверне Европе. То ће отворити могућност да зима 2023/2024 буде као што је била некад код нас, као што смо је имали, да температуре буду у границама нормале и да буде пуно снијега који ће донијети циклони са центрима у јужном Јадрану и Егејском мору. Први снијег, али и сњежни покривач у Србији према садашњим прогнозама се очекује средином децембра, мада нас неће изненадити ако га буде и раније", каже Ристић.

Најављује да ће у децембру бити мало сунца, а пуно облака и ниске облачности понегдје и магле. Наставиће се тренд са више падавина, али и снијега. Јутарње температуре ће бити од -3 до +3 степена, а највише дневне од 2 до 7 степени Целзијуса. У данима са сњежним покривачем и ведрим ноћима очекује се слаб и умјерен мраз од -10 до -5 степени и максималном температуром ваздуха од око 0 степени Целзијуса.

Прогноза до фебруара: Хоће ли и колико бити снијега?

Прогноза до фебруара: Хоће ли и колико бити снијега?

"Најхладнији, али и најсњежнији период ове зиме биће за крај децембра и у првој половини јануара. Тотално ће бити другачији сценарио него прошле године када смо за Нову годину седили у кафићима. Вријеме ће ове зиме бити условљено дешавањима везаним за поларни вртлог, а то је зона ниског притиска великих размјера, пречника мањег од 1.000 километара, која ротира у смјеру супротном од казаљки на сату на Сјеверном полу, и у смијеру казаљки на сату на Јужном полу. У оба случаја се назива циклон, односно оба поларна вртлога се окрећу на исток око полова. Подножја два поларна вртлога налазе се у средњој и горњој тропосфери и протежу се у стратосферу. Испод тога лежи велика маса хладног, густог арктичког ваздуха", објашњава Ристић.

Према његовим ријечима у току зиме поларни вртлог ће мијењати свој интензитет и у тренуцима када буде слабији дио арктичког ваздуха ће побјећи из њега и спустити се далеко на југ доносећи јаче захлађење и снијег. Биће три хладнија периода који ће донијети захлађење и снијег Европи, али и нашој земљи.

Крах највеће економије Европе: Нови пад индустријске производње у Њемачкој

Крах највеће економије Европе: Нови пад индустријске производње у Њемачкој

"Положај циклона који ће се формирати на границама топле и хладне арктичке масе погодоваће обилнијим сњежним падавинама у појединим дијеловима наше земље. Први хладнији период почеће већ око Нове године, најкасније до Божића и потрајаће око 20 дана, тако да ће добар дио јануара бити прави зимски са доста снијега. То ће уједно бити и најхладнији дио године. У данима са сњежним покривачем и ведрим ноћима очекује се слаб и умјерен мраз од -10 до -5 степени на висоравнима јак мраз и до -20 степени", каже Иван Ристић.

Максимална температура ће бити око нула степени Целзијуса. Затим са јачањем западног струјања крајем јануара слиједи пораст температура и топљење сњежног покривача у нижим, али и планинским пределима испод 1.500 метара надморске висине. Ујутру ће понегдје бити слаб мраз, док ће највише дневне температуре бити између 10 и 15 степени у топлијем периоду дуваће слаб и умјерен јужни ветар.

Напад Хамаса на Израел покренуо нови талас антисемитизма у неким дијеловима БиХ

Напад Хамаса на Израел покренуо нови талас антисемитизма у неким дијеловима БиХ

Ристић каже да ће други хладнији период почети око 10. фебруара и трајаће краће, од 7-10 дана али ће донијети такође пуно снијега и формирање снежног покривача. Трећи и посљедњи озбиљнији продор хладног арктичког ваздуха биће у првој декади марта. У марту треба споменути јачање сибирског антициклона према нама и јаку кошаву у кошавском региону. Топлији периоди ће бити све топлији тако да у марту највиша дневна температура може прећи 20 степени.

"Иако ће генерално зима опет бити топлија од просјека, имаћемо солидан број правих зимских дана са снијегом и мразом. Биће и доста падавина у хладнијим периодима углавном у облику снијега и око 20 дана са сњежним покривачем у нижим предјелима. Зиме које смо имали у прошлом вијеку имале су просјечно 30 дана са сњежним покривачем тако да је овогодишњи број нешто мањи", закључује Ристић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?