Politiko piše

Šolc i Makron ne kriju neprijateljstvo

  • Izvor: Agencije
  • 29.02.2024. 16:41

Nesuglasice između Olafa Šolca, njemačkog kancelara, i Еmanuela Makrona, francuskog predsjednika, oko Ukrajine prerasle su u otvoreno neprijateljstvo, piše Politiko.

Njemački zvaničnici napominju da francuski predsjednik daje oštre izjave o Ukrajini, ali u stvarnosti Francuska pruža mnogo manje pomoći u odnosu na Njemačku.

Njemačka i dalje kupuje ruski gas

Njemačka i dalje kupuje ruski gas

Prema Kilskom institutu za svjetsku ekonomiju, Berlin je obezbijedio ili planirao više od 17 milijardi evra pomoći Kijevu, dok je Pariz obezbijedio samo 640 miliona evra, piše Politiko.

"Francuski zvaničnici tvrde da obezbjeđuju oružje koje je zaista važno, i to sa manje oklijevanja od Nijemaca", dodaje list, prenose RIA Novosti.

Politiko je takođe uporedio pristupe dvije zemlje pomoći Ukrajini, ističući veće oklijevanje Njemačke u slanju određenih vrsta naoružanja, poput projektila Taurus. 

Nastavlja se sunovrat njemačke privrede?

Nastavlja se sunovrat njemačke privrede?

Napominje se da je nakon samita u Parizu, izgledalo da je Makron ciljao Šolca zbog njemačke "istorijske neodlučnosti" po tom pitanju.

U Parizu je 26. februara održana konferencija za podršku režimu u Kijevu. Na njega su bili pozvani lideri desetak zemalja, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju. 

Poslije samita, Makron je saopštio da se ЕU složila da stvori sljedeću, devetu koaliciju za snabdijevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe dodao da će Francuska učiniti sve da spriječi Rusiju da "pobijedi u ovom ratu", prenosi RTCG.

Osim toga, na inicijativu francuskog predsjednika, učesnici su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali nisu postigli konsenzus.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?