Политико пише

Шолц и Макрон не крију непријатељство

  • Извор: Агенције
  • 29.02.2024. 16:41

Несугласице између Олафа Шолца, њемачког канцелара, и Емануела Макрона, француског предсједника, око Украјине прерасле су у отворено непријатељство, пише Политико.

Њемачки званичници напомињу да француски предсједник даје оштре изјаве о Украјини, али у стварности Француска пружа много мање помоћи у односу на Њемачку.

Њемачка и даље купује руски гас

Њемачка и даље купује руски гас

Према Килском институту за свјетску економију, Берлин је обезбиједио или планирао више од 17 милијарди евра помоћи Кијеву, док је Париз обезбиједио само 640 милиона евра, пише Политико.

"Француски званичници тврде да обезбјеђују оружје које је заиста важно, и то са мање оклијевања од Нијемаца", додаје лист, преносе РИА Новости.

Политико је такође упоредио приступе двије земље помоћи Украјини, истичући веће оклијевање Њемачке у слању одређених врста наоружања, попут пројектила Таурус. 

Наставља се суноврат њемачке привреде?

Наставља се суноврат њемачке привреде?

Напомиње се да је након самита у Паризу, изгледало да је Макрон циљао Шолца због њемачке "историјске неодлучности" по том питању.

У Паризу је 26. фебруара одржана конференција за подршку режиму у Кијеву. На њега су били позвани лидери десетак земаља, укључујући Њемачку, Велику Британију, Пољску, Данску и Холандију. 

Послије самита, Макрон је саопштио да се ЕУ сложила да створи сљедећу, девету коалицију за снабдијевање Украјине ракетама средњег и дугог домета. Он је такође додао да ће Француска учинити све да спријечи Русију да "побиједи у овом рату", преноси РТЦГ.

Осим тога, на иницијативу француског предсједника, учесници су разговарали о могућности слања трупа у Украјину, али нису постигли консензус.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска