Piše Dejli mejl

Sprema se novi talas terorističkih napada, ISIL budi "spavače"

  • 28.04.2019. 17:52

"Islamska država" planira novi talas terorističkih napada u Britaniji i Evropi koristeći teroriste spavače, piše danas "Dejli mejl", pozivajući se na obavještajne izvore.

Eksperti strahuju da bi se Zapad mogao uskoro suočiti sa dodatnim napadima sličnim onima u Šri Lanki, jer "Islamska država" mijenja taktiku, oslanjujući se sve više na regionalne ćelije nakon što je vojno poražena u Siriji i Iraku. 

Policija je apelovala na vjerske lidere da se u crkvama i džamijama u Britaniji organizuje antiteroristička obuka zbog bojazni od novih napada. 

MI5 istražuje mogućnost novih napada, nakon što je otkriveno da je jedan od organizatora masakra u Šri Lanki 21. aprila Abdul Latif Mohamed /36/ prošao obuku britanskih džihadista, uključujući DŽihadi DŽona, te da je putovao u Siriju da se pripremi za napade. 

Obavještajne službe pokušavaju da utvrde mrežu saradnika ili neke pokazatelje ekstremističkih aktivnosti Mohameda tokom vremena provedenog u Britaniji, a što ga je moguće ohrabrilo da krene putem terorizma. 

"Sandej tajms" je objavio da je Mohamed studirao u Britaniji i u Australiji i da je u tim zemljama uspostavio kontakte sa lokalnim ekstremistima. 

"Imamo podatke koji ukazuju na povezanost Mohameda sa velikim brojem britanskih terorista koji su bili u Siriji, kao i sa DŽihadi DŽonom i DŽunaidom Husainom u vrijeme kada je `Islamska država` formirala kalifat", rekao je obavještajni izvor listu "Sandej tajms". 

Mohamed je u Siriji postao član takozvane zapadne ćelije unutar "Islamske države" pod nazivom "Legija". 

"Legija" je osnovana kako bi privukla engleske govornike u kalifat i kako bi podstakla pristalice na Zapadu da organizuju napade. Trećinu članova ove grupe čine državljani Britanije. 

Abdul Latif Mohamed je poginuo je u samoubilačkom napadu u Kolombu 21. aprila.

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska