Piše Dejli mejl

Sprema se novi talas terorističkih napada, ISIL budi "spavače"

  • 28.04.2019. 17:52

"Islamska država" planira novi talas terorističkih napada u Britaniji i Evropi koristeći teroriste spavače, piše danas "Dejli mejl", pozivajući se na obavještajne izvore.

Eksperti strahuju da bi se Zapad mogao uskoro suočiti sa dodatnim napadima sličnim onima u Šri Lanki, jer "Islamska država" mijenja taktiku, oslanjujući se sve više na regionalne ćelije nakon što je vojno poražena u Siriji i Iraku. 

Policija je apelovala na vjerske lidere da se u crkvama i džamijama u Britaniji organizuje antiteroristička obuka zbog bojazni od novih napada. 

MI5 istražuje mogućnost novih napada, nakon što je otkriveno da je jedan od organizatora masakra u Šri Lanki 21. aprila Abdul Latif Mohamed /36/ prošao obuku britanskih džihadista, uključujući DŽihadi DŽona, te da je putovao u Siriju da se pripremi za napade. 

Obavještajne službe pokušavaju da utvrde mrežu saradnika ili neke pokazatelje ekstremističkih aktivnosti Mohameda tokom vremena provedenog u Britaniji, a što ga je moguće ohrabrilo da krene putem terorizma. 

"Sandej tajms" je objavio da je Mohamed studirao u Britaniji i u Australiji i da je u tim zemljama uspostavio kontakte sa lokalnim ekstremistima. 

"Imamo podatke koji ukazuju na povezanost Mohameda sa velikim brojem britanskih terorista koji su bili u Siriji, kao i sa DŽihadi DŽonom i DŽunaidom Husainom u vrijeme kada je `Islamska država` formirala kalifat", rekao je obavještajni izvor listu "Sandej tajms". 

Mohamed je u Siriji postao član takozvane zapadne ćelije unutar "Islamske države" pod nazivom "Legija". 

"Legija" je osnovana kako bi privukla engleske govornike u kalifat i kako bi podstakla pristalice na Zapadu da organizuju napade. Trećinu članova ove grupe čine državljani Britanije. 

Abdul Latif Mohamed je poginuo je u samoubilačkom napadu u Kolombu 21. aprila.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм