Na vojni aerodrom ‘‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘

Srbiji isporučen kineski raketni sistem PVO FK-3

  • Izvor: Agencije
  • 09.04.2022. 16:03

Na vojni aerodrom ‘‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘‘ jutros je između 5:30 i 6:00 sletjelo više teških transportnih aviona Y-20A Ratnog vazduhoplovstva NR Kine. Njihov let do batajničkog aerodroma mogao se pratiti na javnim servisima za praćenje letova. Dio aviona je nakon Batajnice sletio na aerodrom „Nikola Tesla“ radi punjenja gorivom i oko 9 časova su poletjeli nazad ka Kini,

Najvjerovatnije je riječ o prvom dijelu isporuke (očekuje se još letova) kineskog raketnog sistema PVO FK-3 koje je Srbija ugovorila i platila još 2019, a pregovori o ovoj nabavci započeli su u NR Kini još 2018. godine.

Da bi RV i PVO Vojske Srbije u ovoj godini moglo dobiti FK-3 nagovestio je krajem januara ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prilikom obilaska 310. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva, kada je ministar naglasio da se ova jedinica iz Kragujevca priprema za prijem nove tehnike koja će uskoro stići u našu zemlju, prenosi portal Tango Siks.

Srbija će, barem zvanično, postati prva država korisnik FK-3 koji predstavlja izvoznu verziju sistema HQ-22. Nije još uvijek poznato odnosno objavljeno da li je PVO Ratne mornarice Tajlanda već dobila ove sisteme, a juna 2019. godine odjeljenje za nabavke Ratne mornarice Tajlanda izdalo tendersku dokumentaciju za nabavku kopnenog sistema PVO srednjeg dometa, i da je najvjerovatnije izabran kineski FK-3, piše portal Tango Siks.


Tagovi:
  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film:Ponovo kod kuće (16+)

    '' Film:Ponovo kod kuće (16+)

  • 23:50 Vaskršnja poslanica i Prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru

    ' Vaskršnja poslanica i prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru

  • 02:00 Noćni program

    Noćni program