Novi fokus

Šta se desi sa Ukrajinom?

  • Izvor: ATV
  • 03.11.2023. 21:03

Kako je ruska vojna operacija u Ukrajini ukinula priče o koroni, tako je sukob na Bliskom istoku ukinuo priču o Ukrajini.

Teško je pročitati doskora svakodnevne izvještaje o stanju u Ukrajini. Do tada vijesti iz minuta u minut, pretvorile su se u oprečno izvještavanje samo o krupnim događajima.

Ali jedna vrsta natpisa je ostala i to ona američkih medija koji govore o drugim, možda i važnijim stvarima o Ukrajini - napretku operacije, pobunama u vojsci i korupciji.

Tako američki časopis "Tajms" piše o pobuni u ukrajinskoj vojsci, tačnije, odbijanju naređenja Volodimira Zelenskog. 

Pozivajući se na saradnike bliske predsjedniku Ukrajine, Tajms tvrdi da ukrajinske vlasti spremaju smjenu ministara i generala zaduženih za kontraofanzivu. Problem je u tome što generali odbijaju naređenja Zelenskog koji traži da se napreduje na frontu.

Tajm: Ukrajinski generali odbijaju naredbe Zelenskog

Tajm: Ukrajinski generali odbijaju naredbe Zelenskog

Još uticajniji medij, Si-en-en, piše da Amerika pritišće Ukrajinu da riješi problem korupcije, inače će pomoć SAD-a prestati.

Kongres još uvijek nije odobrio zahtjev za 24 milijarde dolara dodatne pomoći u Ukrajini, upravo zbog navodne korupcije. Mada, nije tu samo korupcije, nezadovoljstvo je i sa napretkom na frontu. Rusija se reorganizuje, a Ukrajina uz ogromne napore i pomoć nije napravila ništa.

Poznati američki novinar, aktivista i televizijski reporter Kendis Ovens smatra da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski "korumpirani diktator".

Ona je na društvenoj mreži "Iks" napomenula da nije sve što kaže zvanični Vašington tačno, a kao primjer navodi Avganistan i Ukrajinu.

Ovens: Zelenski je korumpirani diktator

Ovens: Zelenski je korumpirani diktator

"Prestanimo se pretvarati da mi tu branimo demokratske principe. Maske padaju ne sve strane. Ne mogu da shvatim kome i zašto lažu naši političari", navodi Ovensova.

Na ovaj uvod, važno je dodati jednu sitnicu da bi došli do zaključka. Prije nekoliko dana ruski "pranker" razgovarali su sa premijerkom Italije Đorđom Meloni koja nije znala da se razgovor snima i da je predmet ismijavanja, i rekla je nešto što je veoma važno za zaključak. Da se Еvropa umorila od Ukrajine.

"Približava se trenutak kada će svi shvatiti da nam treba izlaz", rekla je Melon i dodala da ima "neke ideje" o tome, ali i da želi pričekati pravi trenutak.

Ne znajući da priča sa komičarima Meloni rekla da su svi umorni od sukoba u Ukrajini

Ne znajući da priča sa komičarima Meloni rekla da su svi umorni od sukoba u Ukrajini

Šta možemo zaključiti o situaciji u Ukrajini, a da ne bude teorija zavjere? Možemo naslutiti da se stvari mijenjaju iz jednog razloga - zapad je postao svjestan poraza u Ukrajini.

Ispostavilo se da nisu dorasli i da nisu uspjeli napraviti ništa da bi odgovorili Rusiji. Ovaj debakl potrebno je sakriti, a priča o korupciji i nemarnosti u Ukrajini će se pojavljivati na posljednjim stranicama izvještaja o sukobu Izraela i Palestine.

Foks je nestao, vrši se kontrola štete. Svi su fokusirani na ubijenu djecu na Bliskom istoku, a sporadične vijesti kojma će se optužiti Ukrajina za kojekakve stvari poslužiće za one koji se upitaju, "čekaj, šta je u Ukrajini"?

Američki mediji: Kazna za odgovorne za spor napredak Ukrajine na frontu

Američki mediji: Kazna za odgovorne za spor napredak Ukrajine na frontu

Tako će SAD možda i izbjeći javno priznanje poraza. A važno je napomenuti da da zemlje "zapada" i sve većoj mjeri okreću leđa Ukrajini, što je počelo i prije sukoba na Bliskom istoku.

Tako su Poljska i Slovačka okrenule leđa Ukrajini, a hladan pogled dobijaju od još nekoliko evropskih država.

Možemo li reći da je sukob u Ukrajini završen? Vjerovatno ne. Rusija ima dobru poziciju i nastaviće se ratovanje. Ali hoćemo li više imati medijski rat kojem smo svjedočili posljednje skoro dvije godine? Vjerovatno ne.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.