Нови фокус

Шта се деси са Украјином?

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2023. 21:03

Како је руска војна операција у Украјини укинула приче о корони, тако је сукоб на Блиском истоку укинуо причу о Украјини.

Тешко је прочитати доскора свакодневне извјештаје о стању у Украјини. До тада вијести из минута у минут, претвориле су се у опречно извјештавање само о крупним догађајима.

Али једна врста натписа је остала и то она америчких медија који говоре о другим, можда и важнијим стварима о Украјини - напретку операције, побунама у војсци и корупцији.

Тако амерички часопис "Тајмс" пише о побуни у украјинској војсци, тачније, одбијању наређења Володимира Зеленског. 

Позивајући се на сараднике блиске предсједнику Украјине, Тајмс тврди да украјинске власти спремају смјену министара и генерала задужених за контраофанзиву. Проблем је у томе што генерали одбијају наређења Зеленског који тражи да се напредује на фронту.

Тајм: Украјински генерали одбијају наредбе Зеленског

Тајм: Украјински генерали одбијају наредбе Зеленског

Још утицајнији медиј, Си-ен-ен, пише да Америка притишће Украјину да ријеши проблем корупције, иначе ће помоћ САД-а престати.

Конгрес још увијек није одобрио захтјев за 24 милијарде долара додатне помоћи у Украјини, управо због наводне корупције. Мада, није ту само корупције, незадовољство је и са напретком на фронту. Русија се реорганизује, а Украјина уз огромне напоре и помоћ није направила ништа.

Познати амерички новинар, активиста и телевизијски репортер Кендис Овенс сматра да је украјински лидер Владимир Зеленски "корумпирани диктатор".

Она је на друштвеној мрежи "Икс" напоменула да није све што каже званични Вашингтон тачно, а као примјер наводи Авганистан и Украјину.

Овенс: Зеленски је корумпирани диктатор

Овенс: Зеленски је корумпирани диктатор

"Престанимо се претварати да ми ту бранимо демократске принципе. Маске падају не све стране. Не могу да схватим коме и зашто лажу наши политичари", наводи Овенсова.

На овај увод, важно је додати једну ситницу да би дошли до закључка. Прије неколико дана руски "пранкер" разговарали су са премијерком Италије Ђорђом Мелони која није знала да се разговор снима и да је предмет исмијавања, и рекла је нешто што је веома важно за закључак. Да се Европа уморила од Украјине.

"Приближава се тренутак када ће сви схватити да нам треба излаз", рекла је Мелон и додала да има "неке идеје" о томе, али и да жели причекати прави тренутак.

Не знајући да прича са комичарима Мелони рекла да су сви уморни од сукоба у Украјини

Не знајући да прича са комичарима Мелони рекла да су сви уморни од сукоба у Украјини

Шта можемо закључити о ситуацији у Украјини, а да не буде теорија завјере? Можемо наслутити да се ствари мијењају из једног разлога - запад је постао свјестан пораза у Украјини.

Испоставило се да нису дорасли и да нису успјели направити ништа да би одговорили Русији. Овај дебакл потребно је сакрити, а прича о корупцији и немарности у Украјини ће се појављивати на посљедњим страницама извјештаја о сукобу Израела и Палестине.

Фокс је нестао, врши се контрола штете. Сви су фокусирани на убијену дјецу на Блиском истоку, а спорадичне вијести којма ће се оптужити Украјина за којекакве ствари послужиће за оне који се упитају, "чекај, шта је у Украјини"?

Амерички медији: Казна за одговорне за спор напредак Украјине на фронту

Амерички медији: Казна за одговорне за спор напредак Украјине на фронту

Тако ће САД можда и избјећи јавно признање пораза. А важно је напоменути да да земље "запада" и све већој мјери окрећу леђа Украјини, што је почело и прије сукоба на Блиском истоку.

Тако су Пољска и Словачка окренуле леђа Украјини, а хладан поглед добијају од још неколико европских држава.

Можемо ли рећи да је сукоб у Украјини завршен? Вјероватно не. Русија има добру позицију и наставиће се ратовање. Али хоћемо ли више имати медијски рат којем смо свједочили посљедње скоро двије године? Вјероватно не.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.