Istraživanje Međunarodnog instituta za sociologiju

Sve više Ukrajinaca pristalo bi na ustupke Rusiji za okončanje sukoba

  • Izvor: Kurir
  • 17.12.2023. 21:22

Istraživanje kijevskog Međunarodnog instituta za sociologiju pokazalo je da raste broj građana Ukrajine spremnih na teritorijalne ustupke u zamjenu za okončanje rata.

Broj građana koji bi se odrekli dijela teritorije porastao je od maja do decembra za devet odsto i trenutno iznosi 19 procenata. Od maja 2022. do maja 2023. godine situacija je bila relativno stabilna. Tada je između 8 i 10 odsto ispitanika bilo spremno na teritorijalne ustupke, navode sociolozi, a apsolutna većina od 82 do 87 odsto dosljedno se protivila bilo kakvim ustupcima.

Nakon maja 2023. godine, međutim, postepeno raste udio onih koji su spremni na teritorijalne ustupke. U maju je taj udio bio 10 odsto, početkom oktobra 14, a sad iznosi 19 procenata.

"Sve je gotovo, svjedočimo početku raspada Ukrajine"

Istovremeno se smanjuje udio onih koji se protive ustupcima radi pregovora - sa 84 odsto u maju na 74 odsto u decembru. Sociolozi primjećuju da se povećanje udjela onih koji su spremni na teritorijalne ustupke zbog pregovora primjetno među stanovnicima zapadnog i središnjeg dijela Ukrajine.

Kraj: Ukrajina može izdržati do ljeta?

Kraj: Ukrajina može izdržati do ljeta?

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je potom dekret o zabrani pregovora s Rusijom sve dok je Putin na čelu države.

(Kurir.rs/Moscow Times)

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.