Изостанак помоћи

Крај: Украјина може издржати до љета?

  • Извор: Телеграф
  • 15.12.2023. 20:41

Како пакет помоћи Украјини и даље "чучи" у америчком Конгресу, САД и њени савезници процјењују како би то потенцијално могло да има "исцрпљујући утицај" на одбрану Украјине и, дугорочно гледано, могућност да Украјина изгуби рат од Русије.

Бројни европски и амерички званичници процјењују какве би могле да буду посљедице кашњења помоћи Украјини.

"Не постоји гаранција за успјех са нама, али ће сигурно пропасти без нас", рекао је један амерички војни званичник за Си-ен-ен.

Највећа је забринутост за утицај на контраофанзиву Украјине која је у току на истоку и југу, гдје су се украјинске снаге бориле да остваре значајан напредак чак и када је америчка подршка још пристизала.

"Ако посматрамо заузимање и задржавање даље територије, тешко је видјети како би то могло да успје без сталне подршке САД“, рекао је један европски дипломата.

Шта се деси са Украјином?

Шта се деси са Украјином?

И ту није крај бригама. Западни званичници страхују да ће губитак или даље одлагање америчке подршке утицати на помоћ њених савезника. Украјина је у петак претрпјела још један ударац када је Мађарска блокирала даљу помоћ Европске уније, иако се очекује да ће се разговори о том питању наставити у јануару. Ова вијест је подвукла размјере изазова са којима се Кијев суочава и многи страхују да ће САД, ако не наставе да пружају подршку, слиједити европске нације.

"Ако одемо на другу страну и наши савезници ће", рекао је демократски посланик Мајк Квигли, који је копредседавајући украјинског конгресног клуба.

Сада западне обавјештајне агенције израчунавају колико би Украјина могла да издржи без помоћи САД и НАТО-а. Један високи амерички војни званичник процијенио је неколико мјесеци, уз најгори сценарио значајног назадовања или чак пораза до љета. Руска побједа не би била само страшна вијест за Украјину, већ би била катастрофа за ширу европску безбједност и велики ударац за САД.

Орбан: Нећемо подржати помоћ Украјини све док нам не исплатите замрзнута средства

Орбан: Нећемо подржати помоћ Украјини све док нам не исплатите замрзнута средства

Упитана о континуираном кашњењу америчке помоћи, естонска премијерка Каја Калас рекла је за Си-ен-ен из Брисела да тренутно не може да се "говори о замору од рата".

"Јер ако то учинимо и попустимо, онда Путин побјеђује и то ће за све значити катастрофу. То ће значити више сукоба, више ратова, више оскудице у снабдијевању храном, све различите бриге које иду уз то. Зато сада морамо да се потрудимо", рекла је Калас.

Украјинске снаге већ рационалније троше муницију, рекли су амерички и украјински званичници, док руске снаге узврате паљбом пет до седам пута јачом него што то могу украјинске снаге.

Зашто Украјина да не буде у ЕУ - Можда због рата?

Зашто Украјина да не буде у ЕУ - Можда због рата?

Високи украјински војни званичник рекао је за Си-ен-ен да украјински команданти вјерују да је утицај на њихову ватрену моћ довео до додатних украјинских жртава.

Без додатне помоћи САД, западни званичници процјењују да би Украјини прво понестало ракета дугог домета, затим ракета противваздушне одбране, а касније артиљеријске муниције и пројектила кратког домета попут противтенковских ракета „Џавелин“ и противваздушних ракета „Стингер“.

Свака врста муниције била је кључна за одбрану Украјине. Ракете дугог домета, попут "Storm Shadow" које су дали Британци, биле су кључне за успјех украјинских снага да одгурну руску црноморску флоту и отворе бродски коридор за жито и друге намирнице.

Путин о сукобу у Украјини: Линија фронта 2.000 километара

Путин о сукобу у Украјини: Линија фронта 2.000 километара

Ракете противваздушне одбране показале су се посебно неопходним посљедњих недјеља пошто је Русија ове зиме проширила своје нападе на цивилну инфраструктуру. Ракете мањег домета су омогућиле украјинским снагама да се бране од тенкова и авиона које Руси имају бројчано знатно више.

Процјене о томе шта би украјински пораз значио за Европу изазивају дубоке страхове међу неким од најближих америчких европских савезника.

Бајден потписао: Још 200 милиона долара од Америке за Украјину

Бајден потписао: Још 200 милиона долара од Америке за Украјину

"Мислим да људи не схватају у потпуности шта би заправо значио пад Украјине. Видјели бисмо ужасне ствари: етничко чишћење и потпуно уништење Украјине. Сјетите се шта су радили у Бучи. Дакле, већ је успјех ако можемо да спријечимо да се то догоди. И зато морамо да наставимо даље", рекао је европски дипломата.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?