Гласање без јединства

Зашто Украјина да не буде у ЕУ - Можда због рата?

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2023. 21:13

На данашње питање Зеленског упућено Виктору Орбану да му наведе један разлог због којег Украјина не би требало да буде у ЕУ одговор је једноставан: у рату сте.

Ни рат, а ни изостанак подршке Мађарске нису зауставили Европски савјет да отвори приступне преговоре са Украјином иако им чланство није ни на видику.

У исто вријеме, предсједник Европског Савјета Шарл Мишел поручио је и да ће ЕУ отворити преговоре са БиХ када се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство. Другим ријечима, Украјина са свим што се дешава напредује ка ЕУ подједнаком брзином као и БиХ. Уз то, анкете за проширење ЕУ више су наклоњене ширењу преко Украјине, него преко Западног Балкана.

Док Америка као главни финансијер Украјине не може да испоручи нову помоћ, ЕУ ће је подржати са 50 милијарди евра.

Овај потез је показао очигледне проблеме у Европској унији, јер је занемарен став Мађарске. Орбан се жестоко противио преговорима са Украјином, али је договор ипак постигнут. Проблематичан је начин на који је то остварено, а то је одлазак Орбана са самита.

Док преговори можда нешто и говоре, чланство је удаљено свјетлосним годинама. Француски предсједник Емануел Макрон истиче да су потребне деценије да Украјина постане члан ЕУ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је самит показао да у ЕУ нема јединства и да Европу не чекају свијетли дани. Он је раније истакао и да ако донесу одлуку да БиХ добије преговарачки статус, онда је то политичка одлука јер ће преговарачки статус додијелити Украјини и Молдавији.

"Европа је пуна проблема и то сам видио недавно када сам боравио у Бриселу. Сјетио сам се уласка у Савезно извршно вијеће бивше Југославије пред сам распад те земље. Не мора то ништа значити, али видим да у Европи не постоји консензус о свим питањима", поручио је раније Додик.

Привидни стандард ЕУ очигледно је условљен политичким одлукама, а разговори о чланству Украјине не представљају свијетлу будућност.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.