Antonio Gutereš

"Svijet ulazi u eru haosa"

  • Izvor: Agencije
  • 08.02.2024. 07:04

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je juče da svijet ulazi u "eru haosa" i da su neophodne važne reforme.

On je izrazio žaljenje zbog podjela koje parališu Savjet bezbjednosti (SB) UN.

Predstavljajući Generalnoj skupštini UN prioritete za 2024. godinu, Gutereš je rekao da vlade "ignorišu i podrivaju same principe multilateralizma, bez odgovornosti".

"Savjet bezbjednosti, glavno oruđe svjetskog mira, u blokadi je zbog geopolitičkih pukotina. Ovo nije prvi put da je SB UN podijeljen. Ali ovaj put je najteže. Trenutna disfunkcionalnost je dublja i opasnija", kazao je Gutereš.

Netanjahu: Pobjeda je na dohvat ruke, rat gotov za nekoliko mjeseci

Netanjahu: Pobjeda je na dohvat ruke, rat gotov za nekoliko mjeseci

Naveo je da su za vreme Hladnog rata uspostavljeni mehanizmi doprineli upravljanju odnosima supersila, ali da oni ne postoje u današnjem multipolarnom svetu "koji ulazi u eru haosa".

Savjet bezbjednosti zbog veta Rusije nije bio u mogućnosti da reaguje na ruski  vojnu operaciju u Ukrajini, a sada ne može da zauzme jedinstven stav o ratu Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, budući da SAD blokiraju svaki poziv na obustavu vatre.

Gutereš je upozorio na mogući kopneni napad Izraela na Rafu, na granici Pojasa Gaze i Еgipta, gdje se nalaze stotine hiljada raseljenih Palestinaca.

"Takva akcija bi znatno pogoršala situaciju koja već predstavlja humanitarnu noćnu moru, sa nesagledivim regionalnim posljedicama", kazao je Gutereš, još jednom pozivajući na "momentalni humanitarni prekid vatre" i oslobađanje talaca.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.