Антонио Гутереш

"Свијет улази у еру хаоса"

  • Извор: Агенције
  • 08.02.2024. 07:04

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је јуче да свијет улази у "еру хаоса" и да су неопходне важне реформе.

Он је изразио жаљење због подјела које паралишу Савјет безбједности (СБ) УН.

Представљајући Генералној скупштини УН приоритете за 2024. годину, Гутереш је рекао да владе "игноришу и подривају саме принципе мултилатерализма, без одговорности".

"Савјет безбједности, главно оруђе свјетског мира, у блокади је због геополитичких пукотина. Ово није први пут да је СБ УН подијељен. Али овај пут је најтеже. Тренутна дисфункционалност је дубља и опаснија", казао је Гутереш.

Нетанјаху: Побједа је на дохват руке, рат готов за неколико мјесеци

Нетанјаху: Побједа је на дохват руке, рат готов за неколико мјесеци

Навео је да су за време Хладног рата успостављени механизми допринели управљању односима суперсила, али да они не постоје у данашњем мултиполарном свету "који улази у еру хаоса".

Савјет безбједности због вета Русије није био у могућности да реагује на руски  војну операцију у Украјини, а сада не може да заузме јединствен став о рату Израела и палестинског Хамаса у Појасу Газе, будући да САД блокирају сваки позив на обуставу ватре.

Гутереш је упозорио на могући копнени напад Израела на Рафу, на граници Појаса Газе и Египта, гдје се налазе стотине хиљада расељених Палестинаца.

"Таква акција би знатно погоршала ситуацију која већ представља хуманитарну ноћну мору, са несагледивим регионалним посљедицама", казао је Гутереш, још једном позивајући на "моментални хуманитарни прекид ватре" и ослобађање талаца.

Пратите нас и путем Вибера