Uhapšen u Avganistanu

Talibani oslobodili Herberta Frica!

  • Izvor: SRNA
  • 25.02.2024. 19:28

Talibani su danas oslobodili osamdesetčetvorogodišnjeg Herberta Frica, austrijskog i krajnje desničarskog nacionalistu koji je uhapšen u Avganistanu prošlog maja zbog sumnje da je špijun.

Iz austrijske Vlade je saopšteno da je Fric stigao u Dohu nakon što je posredovanje Vlade Katara pomoglo da se osigura njegovo oslobađanje.

Austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da radilo na obezbjeđivanju Fricovog puštanja na slobodu od maja i zahvalilo je Kataru i predstavništvu ЕU u Kabulu na pomoći u naporima da se on vrati u Austriju.

Poslije njegovog hapšenja prošle godine, austrijski list "Der Standard" objavio je da je Fric otišao u Avganistan i pozitivno se izjasnio o životu u toj zemlji.

"Ovo je pomoglo da podstakne argumente protiv imigracije da je Avganistan sigurna zemlja u koju se izbjeglice mogu vratiti", navodi list.

Fric je bio jedan od osnivača Nacionalne demokratske partije, ekstremno desničarske grupe zabranjene 1988. godine.

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija stalno je vršila pritisak da se Fric oslobodi. Stranka je saopštila da je Fric u Avganistanu istraživao za knjigu.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara izrazilo je zahvalnost avganistanskoj talibanskoj administraciji na saradnji u oslobađanju državljanina Austrije.

Dokumentacioni centar austrijskog otpora, koji prati aktivnosti krajnje desnice, opisao je Frica kao aktivnog učesnika u političkim krugovima ekstremne desnice. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina