Ухапшен у Авганистану

Талибани ослободили Херберта Фрица!

  • Извор: СРНА
  • 25.02.2024. 19:28

Талибани су данас ослободили осамдесетчетворогодишњег Херберта Фрица, аустријског и крајње десничарског националисту који је ухапшен у Авганистану прошлог маја због сумње да је шпијун.

Из аустријске Владе је саопштено да је Фриц стигао у Доху након што је посредовање Владе Катара помогло да се осигура његово ослобађање.

Аустријско Министарство спољних послова саопштило је да радило на обезбјеђивању Фрицовог пуштања на слободу од маја и захвалило је Катару и представништву ЕУ у Кабулу на помоћи у напорима да се он врати у Аустрију.

Послије његовог хапшења прошле године, аустријски лист "Дер Стандард" објавио је да је Фриц отишао у Авганистан и позитивно се изјаснио о животу у тој земљи.

"Ово је помогло да подстакне аргументе против имиграције да је Авганистан сигурна земља у коју се избјеглице могу вратити", наводи лист.

Фриц је био један од оснивача Националне демократске партије, екстремно десничарске групе забрањене 1988. године.

Аустријска крајње десничарска Слободарска партија стално је вршила притисак да се Фриц ослободи. Странка је саопштила да је Фриц у Авганистану истраживао за књигу.

Министарство спољних послова Катара изразило је захвалност авганистанској талибанској администрацији на сарадњи у ослобађању држављанина Аустрије.

Документациони центар аустријског отпора, који прати активности крајње деснице, описао је Фрица као активног учесника у политичким круговима екстремне деснице. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм