Američki predsjednik

Tramp demokratama: Impičment je objava rata američkoj demokratiji

  • 17.12.2019. 22:54

Američki predsjednik Donald Tramp oštro je upozorio demokrate u Kongresu da će ako budu nastavili proces njegovog opoziva time "objaviti rat američkoj demokratiji".

Donald Tramp je u pismu predsednici Predstavničkog doma Američkog Kongresa Nensi Pelosi pokušaje impičmenta okarakterisao kao "nelegalni jednostrani državni udar".

Tramp je optužbe iznio dan prije moguće rasprave u Predstavničkom domu o njegovom opozivu.

Predstavnički dom Američkog kongresa glasa o svakom članu dokumenta o postupku opoziva. Ti članovi pojedinačno predstavljaju neku vrstu tačaka optužnice, ili radije izjavu o kršenju Ustava. Za usvajanje opoziva potrebna je većina glasova u Predstavničkom domu i ukoliko bilo koja tačka bude usvojena, predsjednik je opozvan.

Postupak se zatim seli u Senat, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. Predstavnički dom postavlja "menadžere" koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog kojih predsjednika valja opozvati. Ukoliko predsjednik završi pred sudom, postupku predsjedava predsjedavajući Vrhovnog suda.

Da bi predsjednik bio optužen, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. Ukoliko se to zaista i dogodi, predsjednik po automatizmu gubi funkciju.

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program