Sve je jasno

Tramp i Bajden obezbijedili predsjedničke nominacije

  • Izvor: Agencije
  • 13.03.2024. 07:16

Američki predsjednik Džo Bajden i njegov prethodnik Donald Tramp formalno su osigurali predsjedničke nominacije Demokratske i Republikanske partije nakon odlučujućih pobjeda u Džordžiji, Misisipiju i saveznoj državi Vašington.

Nakon jučerašnjih unutarstranačkih glasanja trka za Bijelu kuću sada ulazi u novu fazu.

Bajden je uspio da osvoji više od 1.968 delegata koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsjedničku nominaciju demokrata, a Tramp neophodnih najmanje 1.215 delegata za republikansku.

Bajdenova kandidatura biće ozvaničena na stranačkoj konvenciji u Čikagu u avgustu, a Trampova na konvenciji u Milvokiju mjesec dana ranije.

Putin: Zapad nemoćan pred jedinstvom ruskog naroda

Putin: Zapad nemoćan pred jedinstvom ruskog naroda

Prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata unutarstranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodjeljuju delegati. Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

Bajden nije imao ozbiljnog rivala u trci za predsjedničku nominaciju, uprkos niskoj popularnosti i zabrinutosti birača u vezi sa njegovim godinama. Dio demokrata takođe protestuje zbog Bajdenove podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Njegovi saveznici ipak se nadaju da će ga podržati demokratska baza i nezavisni birači koji se plaše drugog Trampovog predsjedničkog mandata.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.