Све је јасно

Трамп и Бајден обезбиједили предсједничке номинације

  • Извор: Агенције
  • 13.03.2024. 07:16

Амерички предсједник Џо Бајден и његов претходник Доналд Трамп формално су осигурали предсједничке номинације Демократске и Републиканске партије након одлучујућих побједа у Џорџији, Мисисипију и савезној држави Вашингтон.

Након јучерашњих унутарстраначких гласања трка за Бијелу кућу сада улази у нову фазу.

Бајден је успио да освоји више од 1.968 делегата колико је било потребно да би формално осигурао предсједничку номинацију демократа, а Трамп неопходних најмање 1.215 делегата за републиканску.

Бајденова кандидатура биће озваничена на страначкој конвенцији у Чикагу у августу, а Трампова на конвенцији у Милвокију мјесец дана раније.

Путин: Запад немоћан пред јединством руског народа

Путин: Запад немоћан пред јединством руског народа

Према америчком изборном процесу, на основу резултата унутарстраначких избора у појединачним државама кандидатима се додјељују делегати. Да би осигурао номинацију, кандидат мора да има одређен број делегата који се затим и формално изјашњавају на страначким конвенцијама.

Бајден није имао озбиљног ривала у трци за предсједничку номинацију, упркос ниској популарности и забринутости бирача у вези са његовим годинама. Дио демократа такође протестује због Бајденове подршке Израелу у рату против Хамаса у Појасу Газе. Његови савезници ипак се надају да ће га подржати демократска база и независни бирачи који се плаше другог Трамповог предсједничког мандата.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.