Nakon predsjedničkih izbora

Tramp: Putin će zbog mene osloboditi Gerškoviča

  • Izvor: SRNA
  • 23.05.2024. 11:04

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp objavio je na društvenoj mreži "Trut soušl" da će iskoristiti odnose sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da se iz ruskog zatvora oslobodi novinar lista "Vol strit džurnal" Еvan Gerškovič.

On je naveo da će se to dogoditi ubrzo nakon predsjedničkih izbora u SAD u novembru, na kojima će pokušati da pobijedi aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena i vrati se u Bijelu kuću.

"Еvan Gerškovič, novinar `Vol strit džurnala` koji je u zatvoru u Rusiji, biće oslobođen gotovo odmah nakon izbora, ali definitivno prije nego što ja preuzmem dužnost. On će biti kod kuće, bezbjedan i sa svojom porodicom. Vladimir Putin, predsjednik Rusije, učiniće to za mene, ali ne za bilo koga drugog, i nećemo ništa platiti!", napisao je Tramp.

Tramp se nije pozvao na bilo kakve konkretne kontakte sa Putinom niti je naveo na osnovu čega vjeruje da će ruski lider osloboditi Gerškoviča, piše Rojters.

Gerškovič je uhapšen u Rusiji u martu prošle godine, na osnovu sumnje za špijuniranje.

On je odbacio navode o špijuniranju, kao i Bajdenova administracija.

Gerškovič se nalazi u zatvoru u Moskvi, a još nije određen datum za početak suđenja protiv njega.

Putin je u februaru izjavio da je moguće oslobađanje Gerškoviča u zamjenu za oslobađanje jednog ruskog državljanina koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj zbog navodnog ubistva. 

Pratite nas i putem Vibera