Na mitingu

Tramp: Rusija treba da napadne sve članice NATO-a koje ne plaćaju članarinu

  • Izvor: Agencije
  • 11.02.2024. 10:20

Kandidat za predsjedničku nominaciju Republinkanske stranke na predstojećim izborima u SAD Donald Tramp kaže da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje obaveze.

Donald Tramp je na skupu za predsjedničku nominaciju u Južnoj Karolini rekao da je jednom poručio lideru velike zemlje članice NATO-a da neće štititi zemlju članicu Alijanse koja kasni sa uplatama ako je Rusija napadne, i da bi ohrabrio Moskvu da "radi šta god želi".

Članice NATO-a imaju obavezu da brane svaku zemlju Alijanse koja bude napadnuta. Bijela kuća je Trampove komentare nazvala "užasavajućim i nedoličnim“.

Govoreći tokom mitinga u Južnoj Karolini u subotu, Tramp je rekao da je komentar u vezi sa Rusijom iznio tokom sastanka lidera zemalja NATO-a.

Trebinjski glumac zbog ljubavi prema filmu dobio doživotnu besplatnu kartu u bioskopu

Trebinjski glumac zbog ljubavi prema filmu dobio doživotnu besplatnu kartu u bioskopu

Naveo je je da je lider "velike zemlje" predstavio hipotetičku situaciju u kojoj ne ispunjava svoje finansijske obaveze u okviru NATO-a i da je bio na udaru Moskve.

Tramp je rekao da je taj lider pitao da li će SAD priteći u pomoć njegovoj zemlji u tom scenariju, što ga je navelo da ga "ukori".

"Rekao sam mu: 'Nisi platio? Ti si delikvent?'. 'Ne, ne bih te štitio, u stvari bih ih ohrabrivao da rade šta hoće. Moraš da platiš'", rekao je on.

Portparol Bijele kuće rekao je da bivši predsjednik "ohrabruje invazije režima na naše najbliže saveznike" i ocijenio je da su komentari "užasavajući i nedolični".

Naglasio je da ta izjava "ugrožava američku nacionalnu bezbjednost i ekonomiju kao i globalnu stabilnost".

Tramp, favorit da se ponovo na putu da obezbijedi predsjedničku nominaciju u okviru Republikanske stranke na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD, dugo je kritikovao NATO i ono što vidi kao preveliko finansijsko opterećenje za SAD, da garantuje odbranu ostalih 30 zemalja članica.

Beba preminula nakon što ju je majka stavila u rernu da odspava: Greška?

Beba preminula nakon što ju je majka stavila u rernu da odspava: Greška?

Rusija je specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini počela 2022. godine, nakon što je Tramp napustio funkciju. Od tada se žalio na količinu američkog novca poslatog Ukrajini, koja nije članica NATO-a.

SAD su Ukrajini pružile veću finansijsku podršku od bilo koje druge zemlje - ukupno više od 44 milijarde dolara od početka sukoba, februara 2022. godine, prema podacima Bijele kuće iz decembra.

Međutim, republikanci u Kongresu su od početka godine blokiraju sva nova finansiranja, zahtijevajući oštre mjere za ograničavanje migracije u SAD na njenoj južnoj granici, odbijajući izmijenjeni zakon kada je predstavljen ranije ove nedjelje.

Tramp je pozdravio taj čin, rekavši da su prijedlozi predsjednika Džozefa Bajdena bili "katastrofalni".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.